luni, iunie 24, 2024
23.4 C
Craiova

FOTO. VIDEO. Casa Băniei expune 200 de cămăși tradiționale din Oltenia

Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei a deschis ieri, în spațiul de la Casa Băniei, expoziția temporară „Cămașa cu altiță din patrimonial Muzeului Olteniei Craiova – mărturie istorică și marcă identitară”. Evenimentul are loc în apropierea Zilei Internaționale a Iei, din 24 iunie. Organizatorii aduc în lumina reflectoarelor 200 de obiecte de patrimoniu, dintre care majoritatea cămăși cu altiță provenite în principal din arealul etnografic al Olteniei, dar nu numai căci una dintre piesele spectaculoase aparține zonei Argeșului, fiind vorba despre o cămașă de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX, intrată în patrimoniul Secției de Etnografie în anii 1950.

Printre cămășile expuse sunt piese de o reală valoare documentară, de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul secolului XX, precum: cămăși scurte sau ciupage, cămăși cu poale, confecționate din bumbac sau borangic, țesute în 2 ițe, la război orizontal, vâlnice, catrințe, marame din borangic, ștergare și alte obiecte de interior țărănesc.

De asemenea, vor fi etalate ii care provin din zona Cernătești, zonă de interes turistic și cultural, cunoscută prin Cula de la Cernătești și istoria locului. Cămășilor de la Cernătești, expuse atât în expoziția de bază, cât și cu prilejul celebrării cămășii cu altiță, li se alătură o casetă de valori donată de Ioana Maria Cernătescu, descendentă din neamul boierilor Cernătești. Caseta conține materiale de lucru necesare confecționării cămășilor cu altiță, precum fire de borangic, arnici, fir metalic auriu, argintiu, ustensile folosite ca croit, cusut, brodat, panglici, paiete sau fluturi, mărgele și multe alte materiale care se foloseau la decorarea cămășilor din Oltenia.

Etnografii muzeului au transmis un comunicat în care sunt prezentate detaliile acestui eveniment:

„În circuitul expozițional sunt integrate: artefacte istorice care mărturisesc despre cămașă, despre importanța socială a acesteia concretizată și prin intermediul foilor de zestre, artefacte istorice – piese din neolitic, idoli ceramici care trimit direct către costumul nostru tradițional, precum Venus de la Craiova, piese ce fac parte din patrimoniul Secției de Istorie a Muzeului Olteniei din Craiova.

Valoarea cămășilor este dată și de perpetuarea acestei piese de port peste timp, de promovarea ei în toate momentele istoriei și de ieșirea la rampă în prezent, ca piesă purtată din ce în ce mai frecvent și de tinerele generații. Istoria cămășilor cu altiță se poate studia și afla pe viu, vizitând expoziția de la Casa Băniei.

Mesajul expoziției ce are ca obiect cămașa cu altiță poate fi descifrat în dublă cheie: cea a cămășii tradiționale tezaurizate într-un patrimoniu muzeal de excepție și cămașa cu altiță creată de femeile de azi, din mediul urban, femei care lucrează din pasiune, organizate sub forma șezătorilor de altădată și care caută tocmai modele vechi, cele de final de sec. XIX și început de sec. XX pe care le-au promovat în istorie și soțiile boierilor, în sec. XIX, precum și de doamnele de la Casa Regală.

În acest context, expozeul etnografic de la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei va insera și perspectiva urbană, actuală, de abordare a cămășii, prin prisma doamnelor care activează cu precădere în mediul online, precum grupul „Oltenia coase iie” din Craiova și reușesc să recreeze modelele clasice.

O a treia viziune pe care ne propunem să o prezentăm este cea a meșterilor populari, oamenii care vin din lumea satului autentic și care cu adevărat au „moștenit” acest meșteșug și au reușit să răzbată cu aceste comori spectaculoase care sunt cămășile femeiești de sărbătoare, până în zilele noastre.

Prin tezaurizarea unui patrimoniu extrem de valoros pe acest segment, Muzeul Olteniei își asumă o misiune de o importanță vitală pentru salvgardarea cămășii, susținută și de centrele „vii” care încă creează ii, meșteri consacrați în crearea cămășilor din Tismana – Gorj, Ponoarele – Mehedinți, Olt – Cezieni, Dolj și Vâlcea, demersuri ce devin extrem de importante atât pentru vizualizarea produselor create de mâna lor, cât și pentru atragerea atenției asupra faptului că elementul este viu”.

Expoziția va putea fi vizitată până în luna decembrie 2021.

 

 

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie