FOTO. VIDEO Festivalul Ignatului a umplut stațiunea Rânca

Sute de oameni au vrut să fie prezenți la prima ediție a Festivalului Ignatului din stațiunea gorjeană Rânca.

Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului „Acasă la Brâncuși ” – Gorj și Asociația Concesionarilor „Corneșul Mare” Rânca – Gorj în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj, Consiliile locale și primăriile comunelor Baia de Fier și Polovragi, Ansamblul Artistic „Doina Gorjului”, Salvamont Gorj, Obștea Bercești-Vlădoi, Consiliul Local și Primăria Novaci.

Turișii se bucură de bunătăți tradiționale, spectacole, expoziții cu vânzare și alte surprize pregătite de organizatori.

Tocanul de oaie, produs atestat

Unul dintre produsele cele mai apreciate este deja faimosul tocan de oaie preparat de Marioara Babu, cunoscută drept „Băcița Mărioara de pe Transalpina”, produs atestat ca fiind traditional din Gorj.

Rețeta a fost dezvăluită de băciță de fiecare data când a fost întrebată:  “Grăsimea oii se toacă mărunt, mărunt, se pune înainte în ceaun, se pune carnea de oaie tocată, mai apoi o cană de apă cât să le cuprindă și carnea să devină fragedă. Un tocan bun se face din carne de oaie bătrână, întotdeauna. Dar pentru a nu se usca, se pune apă și se lasă să fiarbă în seul ei, până dispare toată apa. Sare se pune abia când e trei sferturi fiert și nu se amestecă, pentru ca tocanul să își ia singur câtă sare are nevoie. Secretul este să fiarbă la foc domol, nu să sară din ceaune”, a povestit băcița din Rânca pentru ziaragricol.ro.

Rânca este una dintre cele mai căutate stațiuni montane din țară, mai ales că are mai multe pârtii de schi, telescaun și în zonă au fost construite pensiuni pentru cazare.

Apropierea de Transalpina sau Mănăstirea Polovragi sunt atu-uri importante, cele două obiective turistice fiind în topul preferințelor românilor și nu numai.

Turiștii au asistat la mai multe momente artistice ale dansatorilor de la Ansamblul Folcloric Nedeia din Novaci, care au fost prezenți în două locuri din stațiune.

Articole asemanatoare

2 Comments

  1. Basaraba Elena

    Ati folosit fotografia cu dansatorii novaceni dar nu ati scris că Novaciul prin Ansamblul Folcloric Nedeia a fost prezent fizic în două locatii din statiune la Festivalul Ignatului. Aveti un motiv pentru care nu faceti o informare corecta a cititorilor? Cu respect Euroolteniainfo, vă inforrmez că ma asteptam la profesionalism si impartialitate. Printre organizatori se numara si primăria din Novaci.

Lasa un comentariu