marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

Genică Boerică s-a săturat de închisoare: a făcut cerere de liberare

Controversatul om de afaceri doljean Genică Boerică, supranumit și „Regele TVA-ului”, a solicitat, printr-o cerere depusă la Judecătoria Tribunalului Mehedinți, să fie liberat condiționat. Cererea lui va fi analizată luna aceasta, pe 24. El este închis de doi ani și are de ispășit o sentință de 10 ani și 3 luni, după ce, în septembrie 2018, Curtea de Apel Craiova a contopit pedepsele din cele patru dosare penale în care a fost condamnat Genică Boerică.

Boierică a fost unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, perioada lui de glorie fiind în perioada guvernării lui Adrian Năstase. El a fost, de altfel, şi cel care a formulat un denunţ din închisoare împotriva fostului premier.

Imperiul omului de afaceri craiovean Genică Boerică a început să se clatine în urmă cu 14 ani, mai exact în anul 2004, când a fost arestat pentru retunări iegale de TVA, sumele vehiculate la acea vreme fiind uriaşe. Procurorii au mai reuşit în 2007 să obţină pe numele lui Boerică de două ori mandate de arestare, dar omul de afaceri, ajutat de o armată de avocaţi, a reuşit din noua să scape.  

Patru dosare penale  

În primul dosar penal, Genică Boerică a fost acuzat că a accidentat un tânăr într-un cărucior cu rotile care traversa strada regulamentar, pe trecerea de pietoni. Boerică a fugit, dar fost prins mai târziu. A primit un an de închisoare cu suspendare.   Al doilea dosar penal a fost legat de returnări ilegale de TVA de peste 4,5 milioane de euro. În acest dosar, în 2014, Boerică a fost condamnat la 10 ani şi 3 luni închisoare cu executare, dar nu a putut fi băgat după gratii pentru că a apucat să fugă din ţară.  

În cel de-al treilea dosar penal a fost condamnat în lipsă la 6 ani de închisoare tot pentru returnări ilegale de TVA în valoare de 2,65 milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj.  Sentinţa în dosarul cu numărul patru s-a dat în noiembrie 2016. Boerică a primit tot în lipsă 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe grave. Inculpatul a fost acuzat că a participat la înşelarea mai multor firme de leasing, iar prejudiciul total a fost stabilit la 9.830.065 de euro.  

21 de ani și 9 luni de închisoare, la început

În cele patru dosare întocmite pe numele său, Genică Boierică a primit pedepse care însumate se ridicau la 21 ani şi 9 luni de închisoare, însă omul de afaceri a solicitat contopirea cauzelor. Sentinţa definitivă a Curţii de Apel Craiova a fost de 10 ani şi trei luni închisoare. 

Declarat mort de rude

Genică Boerică a încercat şi el să scape de executarea pedepsei şi a fugit din ţară. în 2014, a început să fie căutat de interpol iar un an mai târziu, rude din Craiova anunţau că omul de afaceri ar fi murit în străinătate.  Boerică a fost ânsă localizat şi depistat în urma schimbului de informaţii efectuat prin intermediul Biroului SIRENE pe data de 22 iunie 2017, iar pe data de 16 august 2017, Curtea de Apel din Milano a decis predarea lui către autorităţile române. Poliţiştii italieni l-au adus, sub escortă, în România.

Album muzical cu Niculina Stoican

În 2011, Boerică s-a apucat și de muzică alături de Niculina Stoican, în prezent consilier județean de la PSD Dolj. Albumul lor s-a intitulat sugestiv  „Lume, nu vorbi de mine”.

După cum a declarat pentru Libertatea la acea dată Niculina Stoican, albumul a fost lansat în cadru privat, la aniversarea lui Boerică, iar primii care l-au primit au fost prietenii săi apropiaţi. „Vă pot spune că Gelu a vrut să scoată un «album de suflet», pentru el şi apropiaţii săi, şi s-a dovedit a fi talentat ca solist, dar nu vrea să facă o carieră din meseria de cântăreţ”, mărturisea atunci Niculina Stoican, partenera omului de afaceri.

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie