Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

George Ciamba, reprezentantul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, a vorbit in Parlamentul European despre operatiunile chineze in Europa si despre retragerea Rusiei din Tratatul INF!

Clauza de investiţii strategice, cu referire directă la operaţiunile chineze în Europa, şi o intervenţie în plenul Parlamentului European din partea Înaltului Reprezentant, Federica Mogherini, cu privire la viitorul Tratatului INF s-au regasit pe agenda ministrului delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, la Strasbourg miercuri.

Oficialul s-a aflat la Strasbourg marţi şi miercuri în calitate de reprezentant al Preşedinţiei române a Consiliului UE.

“Ne substituim la poziţia Înaltului Reprezentat pentru Politică externă. E o intervenţie pe care trebuia să o aibă doamna Mogherini. Nefiind prezentă în plen, ne-a rugat pe noi, ca Preşedinţie, să dăm viziunea, care de fapt este a Înaltului Reprezentant, vizavi de ce urmează după retragere (…) Mai puţin e vorba de poziţie naţională, e mai mult vorba de poziţia Înaltului Reprezentant, bineînţeles cu menţionarea unor lucruri pe care şi noi le împărtăşim şi le repetăm, le-am mai repetat până acum – în sensul că Rusia a încălcat Tratatul şi ar trebui nu să iasă din tratat, ci să facă tot ceea ce se poate astfel încât să revină în prevederile Tratatului INF”, a declarat Ciamba, pentru AGERPRES, despre intervenţia sa în plen de miercuri seară.

Totodată, Ciamba a participat, marţi, în plen, la prezentarea premierului Italiei, Giuseppe Conte, despre viitorul Europei. De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a menţionat pe agenda sa o dezbatere legată de taxare corectă şi dimensiunea socială a taxării, dar şi discuţii privind “clauza de investiţii strategice, cu referire directă la investiţiile chinezeşti în Europa”.

George Ciamba a vorbit şi despre intervenţia sa de marţi din partea Preşedinţiei române a Consiliului, privind Raportul despre Bosnia şi Herţegovina, în contextul planurilor de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest.

“Să nu uităm că România a făcut parte din unul dintre valurile cele mai apropiate ale extinderii, deci este una dintre ţările membre care are o memorie foarte exactă a ceea ce înseamnă extinderea şi beneficiile pe care le aduce extinderea şi pentru ţările membre şi pentru restul cetăţenilor Uniunii Europene. Bineînţeles, (România – n.r.) este o ţară din regiune care nu a avut niciodată şi nici nu are un fel de agendă contencioasă. Trebuie să fie absolut obiectivă, îşi doreşte extinderea, cu păstrarea însă a reformelor cu condiţionalităţile care trebuie îndeplinite şi pe care le-a îndeplinit şi România, le-au îndeplinit şi celelalte state înainte de aderare”, a punctat Ciamba în acest context.

El a abordat câteva detalii concrete despre situaţia ţării ex-iugoslave.

“E vorba de un proces de reformă iar în cadrul respectiv, în care vorbim de Bosnia şi Herţegovina, este vorba de o stabilitate politică care trebuie să apară prin formarea unui guvern atât la nivel federal, dar şi la nivelul entităţilor care formează de fapt Bosnia şi Herţegovina”, a mai spus Ciamba.

Sursa: agerpres.ro

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of