Germania promite condiții de muncă mai bune pentru sezonierii români

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și omologul german, Hubertus Heil, au discutat marți despre protecția lucrătorilor sezonieri români din fermele din Germania și au semnat o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale

Demnitarul român a fost preocupat în special de condițiile în care lucrează sezonierii români care ajung în Germania.

”Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuție importantă. Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte. Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Ministrul Hubertus Heil s-a simțit rușinat

Ministrul Hubertus Heil, a recunoscut că muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă precum cei germani.  ”Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă.“, a declarat ministrul german.

Principale domenii de cooperare în domeniul protecției sociale identificate de cei doi miniștri vizează securitatea și sănătatea în muncă și protecția socială a tuturor grupurilor de lucrători mobili, precum și accesul acestora la serviciile de consiliere privind drepturile lor în domeniul legislației muncii și cel social.

Cele două instituții urmează să elaboreze un plan de lucru, iar activitățile care se vor desfășura în baza Declarației comune de intenție vor fi finanțate de fiecare minister în parte, de alte entități juridice publice sau private implicate în activități, inclusiv din fonduri europene.

Condiții de lucru și cazare inacceptabile

Ministrul Violeta Alexandru a discutat și cu ministrul federal al Alimentației și Agriculturii, Julia Klöckner.

Ambii miniștri au fost de acord că nu ar trebui să existe compromisuri sau diferențe între angajații străini și cei germani în ceea ce privește locuințele, sănătatea și siguranța la locul de muncă și că toți lucrătorii sezonieri ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca lucrătorii germani, drepturi garantate în contractele de muncă.

Cei doi demnitari au arătat că încălcările recente ale legislației și condițiile intolerabile în care au ajuns să lucreze unii sezonieri români în anumite unități de prelucrare a cărnii sunt complet inacceptabile.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru a arătat că este important ca sezonierilor români care lucrează în Germania să le fie garantate drepturile sociale și sprijinul, de exemplu în cazul închiderii întreprinderilor sau îmbolnăvirii. Ministrul Julia Klöckner a dat asigurări că Guvernul federal va face tot posibilul pentru a îmbunătăți condițiile de viață și de muncă ale lucrătorilor sezonieri.

Articole asemanatoare