vineri, august 19, 2022
25.6 C
Craiova

Ghid pentru mutarea la țară. Studiu de caz: Slătioara – Vâlcea

Un grup de entuziaști reuniți în proiectul „Niște Orășeni” a realizat un așa-numit ghid de relocare la țară pentru orășenii care vor un trai departe de aglomerația citadină. Ghidul se adresează atât celor ce doresc să se mute la sat, cât și edililor locali ce doresc să atragă în comunitățile lor tineri orășeni doritori să locuiască în mediul rural.

Lucrarea este rezultatul cercetării unui mic grup de specialiști ce au pus în aplicare metodologia propusă de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, având ca subiect al cercetării comuna Slătioara, din județul Vâlcea.

Despre Slătioara și împrejurimi

Comuna Slătioara din județul Vâlcea este situată pe paralela 45, la aproximativ 50 de km de Rm. Vâlcea și Tg. Jiu, la 10 km de Horezu. Comuna se află situată la granița sudică a Geoparcului “Oltenia de sub munte”.

Situată într-un cadru natural bogat, unde pășunile și fânețele se completează cu pădurea, Slătioara este o comună formată din sate răsfirate pe văi, tipice Olteniei de sub munte. În vecinătate, pe o rază de mai puțin de 20 de km, se află atracții turistice și de petrecere a timpului liber, de la rezervații naturale la pârtii de schi, de la peșteri la monumente istorice, de la centre de hipism la parcuri de aventură. Cel mai înalt punct al comunei, vârful Măgurii Slătioarei, deschide o panoramă cu vedere la Munții Căpățânii, în nord, și râul Olt în partea sudică.

La recensământul din 2011, comuna Slătioara avea 3.293 locuitori, majoritatea români și ortodocși, aproape 97% din totalul populației, organizați în aproximativ 1.700 de gospodării.

Prin valorificarea resurselor naturale, în comuna Slătioara se pot deschide mici afaceri, ateliere de prelucrare a laptelui, a cărnii sau a fructelor. Dat fiind cadrul natural virgin, pensiunile agro-turistice pot fi și ele o oportunitate valorificabilă.

Slătioara este un izvor de legende, în timpul expediției romane de la anii 101-102 d.Hr. împăratul Traian trecând cu armata sa și pe aici. De asemenea, biserica din Mănăsiești a fost ridicată în vremea lui Mihai Viteazul de către sașii din Mărginimea Sibiului.

În comuna Slătioara este o grădiniță, cu un total de 45 de copii, precum și o școală, cu 9 clase (câte una pentru fiecare an, de la clasa 0 la clasa a 8-a), cu un total de 215 elevi la nivelul anului 2019 și 17 cadre didactice titulare.

Slătiorenii se îndeletnicesc cu creșterea animalelor și cultura pomilor fructiferi. 20% din suprafața comunei fiind împădurită, lemnul, ciupercile și fructele de pădure constituie resurse ale comunei Slătioara.

În vecinătatea comunei se află salba de mânăstiri ale Olteniei de sub Munte, la fel cum se află și aria protejată “Piramidele de la Slătioara”, peștera Polovragi, Munții Căpățânii cu Vf. lui Roman sau satul meșteșugăresc Olari, cunoscut pentru ceramica de Horezu.

Distanța față de marile surse de poluare, apropierea de zona montană, suprafețele mari de păduri și fânețe, fac din Slătioara o localitate în care apa, aerul, pământul sunt în parametrii optimi, propice unei vieți sănătoase.

Atracții turistice

Culele de la Măldărești – distanță – 5 km

Culele reprezintă case boierești fortificate, menite să-și apere locuitorii de atacurile turcilor veniți de la sud de Dunăre sau ale haiducilor vremii, coborâți din pădure. Culele pot fi vizitate, din ansamblu făcând parte 3 astfel de turnuri pline de istorie.

Horezu Ski Rezort – distanță – 25 km

Pârtia de schi din stațiunea Vârful lui Roman este prima pârtie din județul Vâlcea, fiind o pârtie cu o lungime de 900 de metri, de dificultate ușoară (albastră).

Stațiunea Vârful lui Roman – distanță – 25 km

Stațiunea din mijlocul Munților Căpățânii, mărginită de Vârful Ursu (2124 m), Vaideeni, Horezu și Buila, este o stațiune în curs de dezvoltare, cu pășuni alpine și 3 pensiuni care te așteaptă tot timpul anului.

Mănăstirile Olteniei de sub munte – distanță – 15 km

Arnota, Hurezi, Bistrița, Polovragi, sunt doar câteva din ansamblurile monastice aflate în împrejurimile Slătioarei. Mustind de istorie și tradiție, mânăstirile Olteniei îmbie la thină și pace sufletească.

Parcul de aventură Cerna – distanță – 5 km

La doar 5 km de Slătioara, parcul de aventură Cerna este unul modern, fiind deschis publicului acum mai puțin de 1 an. Ineditul locului îl constituie colecția de sculpuri în lemn care sunt presărate pe întreg teritoriul parcului.

Conform prezentării expuse pe site-ul nisteoraseni.ro, este vorba de:

Ana Irina Lupu – Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, arhitect în cadrul biroului Yellow Office.

Marius Chivu – Scriitor, cronicar literar, editor şi traducător, redactor-editor al revistelor Dilema veche şi Iocan (alături de Florin Iaru & Cristian Teodorescu).

Claudia Petrescu – Cercetător ştiinţific II la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi cadru didactic asociat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti.

Octavian Viorel – Co-inițiator al proiectului “Niște Orășeni”, partener în Pukka, specialist în branding, strategie de comunicare și social media.

Florin Stoican – Este președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești, care au făcut studiile si demersurile pentru înființarea Parcului National Buila-Vânturărița si a Parcului Natural Văcărești, si director al geo-parcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte.

Cornelia Florea – Licențiată în geografie, cu un masterat în Etnologie, Antropologie culturală și Folclor și un doctorat în Studii culturale, preocupată de studiul comunităților.

 

Ultimele stiri

Perechea de dublu feminin, Elizabeta Samara/Andreea Dragoman, cucerește medalia de argint într-o ediție istorică pentru România la Campionatul European individual seniori din Munchen.

🥈 Avem și pereche vicecampioană europeană în Munchen! Felicitări, Elizabeta Samara și Andreea Dragoman! #servimpentruistorie #hairomania #tabletennis Perechea de dublu...

Mai multe articole din aceeasi categorie