vineri, iunie 14, 2024
17.8 C
Craiova

Gibraltar, teritoriu britanic, ar putea rămâne în Schengen

Teritoriul britanic Gibraltar ar putea rămâne în spațiul Schengen al Uniunii Europene după Brexit.

Fabian Picardo, ministrul-șef al acestui stat a declarat că teritoriul din sudul Peninsulei Iberice trebuie să rămână deschis către Uniunea Europeană.

Gibraltar este un teritoriu britanic din categoria teritoriilor „de peste mări”. Este singurul teritoriu britanic de peste mări situat în Europa.

Gibraltar are o suprafață de numai 6,2 kilometri pătrați și este localizat în sudul Spaniei. Micul teritoriu va părăsi UE o dată cu restul Marii Britanii la 31 ianuarie.

Dar, deși Londra a spus că acordul său Brexit va pune capăt liberei circulații, Picardo nu vrea să renunțe la acest drept.

„Dacă te uiți la alte microstate din Europa, acestea profită de zonele comune de călătorie cu Schengen, chiar dacă nu fac parte în totalitate din sistemul de informații Schengen. Trebuie să existe posibilitatea de a vă deplasa fluid între teritoriile Uniunii Europene și aceste microstate ”, a spus Picardo.

Are sens pentru Uniunea Europeană faptul că 2,5 km pătrați în vârful cel mai sudic al Iberiei nu ar trebui să fie accesibili pentru cetățenii europeni? Nu cred! „

Fabian Picardo

În Gibraltar locuiesc 30.000 de oameni. Atât populația din Gibraltar, cât și spaniolii care sunt angajați acolo, au interesul de a menține trecerea liberă a frontierei.

Aproximativ 14.000 de lucrători trec zilnic granița pentru a lucra acolo. Aproximativ 2.500 de britanici sun britanici, restul – spanioli..

Picardo a avertizat, de asemenea, că Spania ar trebui să respecte suveranitatea Gibraltarului și să nu folosească Brexit-ul ca oportunitate de a crește influența în zonă.

Gibraltar a fost condusă de Marea Britanie din 1713 în condițiile Tratatului de la Utrecht. Dar Madridul continuă să reclame suveranitatea Spaniei asupra teritoriului.

În Gibraltar, Brexit-ul a fost respins de 95% din participanții la referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Ultimele stiri

Campioana europeană la tenis de masă, muză pentru iubitul handbalist!

Pentru a sărbători “Ziua mondială a fotografiei în natură”, multimpla campioană la tenis de masă, Andreea Dragoman, și-a pus...

Mai multe articole din aceeasi categorie