luni, iunie 24, 2024
23.4 C
Craiova

Giganții IT, taxați suplimentar în Italia

Giganții IT vor plăti de la 1 ianuarie 2020 o taxă de 3% din venituri în Italia. Taxa este aplicată companiilor de internet care au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro la nivel global şi cel puţin 5,5 milioane de euro în statul italian.

Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft – giganții IT buni de plată.

O taxă asemănătoare fusese introdusă și în Franța. Impozitul suplimentar aplicat de Franţa a fost denumit, popular, taxa GAFA, de la Google, Apple, Facebook şi Amazon.

Taxa aplicată de Franţa a fost puternic criticată în 2019 de administraţia Trump. Deranjați de politica din Hexagon față de giganții IT, americanii se pregătesc să majoreze tarifele vamale pentru vinuri, brânzeturi şi alte produse franceze exportate în SUA.

Taxa GAFA se aplică retroactiv, adică şi pentru afacerile din 2019, şi este aşteptată să aducă aproximativ 400 de milioane de euro la bugetul francez.

În Franţa, după aplicarea taxei GAFA, Amazon majorat comisioanele pentru companiile franceze cu 3%.

Mai multe state europene se pregătesc să taxeze suplimentar aceste companii.

Italia vrea să-și diminueze deficitul bugetar în 2020. Dar măsuri similare se pregătesc și în Austria sau Marea Britanie.

Companiile americane de tehnologie au fost deseori criticate că nu plătesc corect taxele din Uniunea Europeană. Deși furnizează servicii în toate statele UE, își declară profiturile în țări ca Luxemburg sau Irlanda, unde sunt taxe foarte mici.

Comisia Europeană a propus în 2018 instituirea unei taxe pe cifra de afaceri între 1% și 5% pentru aceste companii. Dar, până la instituirea taxei la nivel european, statele au început legiferarea internă.

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie