duminică, ianuarie 17, 2021
-3.8 C
Craiova

Gigel Știrbu (PNL): Săptămâna asta banii pentru ALRO vor fi în cont

Sindicaliștii de la ALRO Slatina avertizează că fabrica riscă să îşi închidă activitatea, deoarece nu a primit încă finanțarea stabilită conform schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori industriali de energie electrică. Deputatul PNL de Olt, Gigel Știrbu, a declarat, însă, pentru eurooltenia.info.com, că banii or fi în contul companiei săptămâna aceasta.

Schema de ajutor de stat, adoptată prin ordonanță de urgență, are în vedere sprijinirea întreprinderilor expuse unui risc important de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice.

Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Aluministul din cadrul ALRO Slatina, spune că, prin schema de ajutor de stat, fabrica, dar și alte unități din  industria metalurgică și chimică ar trebui să primească echivalentul a aproximativ 50 de milioane de dolari în total.

„Cu toată responsabilitatea, vă spun că ultimul salariu de la ALRO, pe care muncitorii pot să-l primească, în momentul actual, va fi pe 26 august 2020. Cu certitudine, cu responsabilitate, vă spun că ALRO nu va primi niciun ban şi cu certitudine se va închide”, a avertizat Constantin.

El a precizat că în urmă cu două luni premierul Ludovic Orban a anunţat că marii consumatori industriali de energie vor beneficia de ajutoare de stat, însă până în prezent banii nu au fost plătiţi către companii. Constantin Popescu a atras atenția că, în situaţia închiderii ALRO Slatina, vor fi afectate direct sau indirect 20.000 de persoane, în special salariaţi ai companiei şi familiile acestora.

Știrbu: Va intra prima tranșă

Cifra celor afectați de închiderea companiei este însă mult mai mare, dar nu se pune problema închiderii, dă asigurări deputatul PNL de Olt, Gigel Știrbu.

„Guvernul acesta are câteva realizări importante, iar una dintre ele este chiar legată de ALRO și TMK. Vorbesc despre punerea în aplicare a Normativei europene, valabilă din 2012. Banii, aproximativ 40 de milioane de euro, vor intra în contul ALRO în această săptămână, prima tranșă. Este vorba de ajutorul pe 2019, iar în săptămâna viitoare intră și cei aferenți anului 2020. Era o schema în vigoare din 2012. Nici nu au luat-o în discuție… Guvernul PSD putea să o aplice, dar nu a făcut-o atâția ani. Ori din rea-voință, ori din incompetență”, spune Știrbu.

Ultimele stiri

Zbor direct Craiova – Sharm el Sheikh, cu charter, de Paște

O veste bună pentru cei care vor să petreaca vacanța de Paște în celebra destinație Sharm El Sheikh din...

Mai multe articole din aceeasi categorie