Gorjeanul Andrei Maioreanu: PNL s-a supus „orbește” UE în domeniul energiei!

Fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, gorjeanul Andrei Maioreanu, a decis să adopte o poziție publică față de politica Guvernului Orban în domeniul energiei. El a postat pe pagina sa de Facebook un text în care acuză PNL de lipsa de interes față de cărbune și obediența față de deciziile Uniunii Europene.

„Ei nu înțeleg nevoile României”

„Au trecut trei luni de la instalarea guvernului liberal. Suficient timp pentru a înțelege că domeniul energetic a ajuns, din păcate, pe mâna unor oameni care nici nu înțeleg suficient de bine ce nevoi are România din această perspectivă, dar nici nu sunt dispuși să facă ceva pentru a crește forța energetică și, implicit, economică a țării. Dimpotrivă!

Spun dimpotrivă pentru că următorii ani vor pune România pe harta țărilor capabile să își producă singure energia electrică și să exporte securitate energetică, sau vor face din țara noastră un importator net de energie doar pentru …supraviețuire. Vom deveni o țară incapabilă să își acopere propriul necesar și, în mod clar, nu vom putea crește producția de energie. Fără energie electrică, nu vom mai avea investiții. Fabricile și uzinele nu pot funcționa fără energie electrică. Iar dacă nu putem asigură această resursă, nici nu va mai construi cineva vreo platformă industrială la noi”, spune Maioreanu.

Doar cărbunele poate suplini lipsa Reactorului 1

„Să vedem cifrele și planurile. În 2026, Reactorul 1 de la Cernavodă va intra în retubare. Durata de viață a acestuia expiră, retehnologizarea este obligatorie! Dar retehnologizarea poate dura între doi și chiar cinci ani. În această perioadă, Sistemul Energetic Național va trebui să suplinească cei 700 MW produși de acest reactor. Oricât ar bate vântul și ar străluci soarele, și oricâtă apă ar curge pe râuri, doar producția de energie pe bază de cărbune poate suplini necesarul de energie electrică”.

Au acceptat orbește Planul Verde European

„Producția de energie pe bază de cărbune produce însă CO2. Complexul Energetic Oltenia – cel mai important astfel de producător de energie – are deja probleme financiare importante urmare a obligației de a plăti certificate de CO2. CEO are de asemenea nevoie de investiții în echipamente și utilaje, are nevoie de modernizări. Dar noua Comisie Europeană are ca bază de exercițiu al direcției de dezvoltare a Uniunii Europene reducerea emisiilor poluante. Șefa Comisiei Europene, dna Ursula von der Leyen a declarat ca obiectiv al anului 2050 o uniune neutră din acest punct de vedere. Acest lucru înseamnă reducerea la zero a emisiilor care produc schimbări climatice. Premierul Ludovic Orban a acceptat orbește „planul verde” european și a declarat cu emfază că, până în 2030, România va reduce emisiile cu 40 la sută.

Declarația premierului și poziția supusă, fără nicio negociere cu Bruxelles-ul, sunt mai mult decât iresponsabile! În condițiile în care partenerii chinezi calificați în urma unor proceduri internaționale concurențiale să construiască Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și Grupul cu parametrii ultrasupracritici pe lignit de la Rovinari au fost trimiși acasă de liberali fără să fie înlocuiți de alți parteneri, reducerea contribuției de energie a CEO este o crimă economică.

Declarații aberante

„Ignor declarațiile aberante ale celui care conduce economia și energia, dl Virgil Popescu, care a spus că minerii și energeticienii din Oltenia vor lucra mai bine la construirea de autostrăzi pentru că prostiile nu merită băgate în seamă. Dar ansamblul de luări de poziție ale reprezentanților statului român arată limpede că ultima și cea mai importantă resursă economică a țării, energia, este în pericol!

Polonia, ca să dau un exemplu concret, după ce a văzut „planul verde”, și-a trimis oficialii la negocieri. Să prelungească durata tranziției de la energia produsă pe bază de cărbune la energia din surse regenerabile. Să obțină mai mulți bani pentru aceasta. Și a obținut!”, spune Maioreanu.

Strategia energetică stabilește pașii

„Și România are nevoie de bani și de timp. Este adevărat, avem alocate, în principiu, 10 miliarde de euro pentru a face această tranziție. Dar nu avem timp. Guvernul liberal nu vrea nici măcar să studieze Strategia Energetică a României pentru perioada 2020-2030, cu perspectiva anului 2050 pe care am dus-o, ca secretar de stat în Ministerul Energiei, la nivelul dezbaterii transfrontieră, așa cum cer legile românești și reglementările europene. Am depășit chiar și faza dezbaterii publice și nimeni nu a avut contestații importante la acest document.

În Strategia Energetică am stabilit pașii pe care îi avem de urmat, ca țară, în domeniul energetic. Și noi ne dorim o țară curată, avem aceleași obiective ca statele-membre din vestul Europei. Dar noi plecăm cu un „deficit”, suntem în alt moment de dezvoltare economică decât sunt acestea. Prin Strategie, am definit clar obiectivele strategice ale dezvoltării – nu ale restrângerii! – domeniului energetic”, mai scrie fostul secretar de stat.

Mentalitate de caporal

„Așa cum scrie în Regulamentul de guvernanță energetică, un document european obligatoriu pentru statele-membre (doar Directivele se preiau în legislația internă, Regulamentele se aplică așa cum sunt!), pe baza Strategiei se realizează Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC). Liberalii fac tocmai pe dos! Stabilesc ce capacități de producție trebuie închise ca să „dea bine” la Bruxelles, ignorând Strategia și ignorând interesele României!

Da, Strategia poate fi oricând îmbunătățită! Dar reperele fundamentale ale acesteia, și mă refer la producția de energie, nu pot fi schimbate decât dacă vor să facă rău țării!

Mă așteptam ca atunci când au atacat și au preluat guvernarea prin moțiune de cenzură (nu în urma votului!) să vină cu oameni pregătiți. Nu cu lipsă de carte, cu declarații absurde și cu o mentalitate de caporal care ia poziția de drepți în fața „generalilor” de la Bruxelles”.

CEO trebuie salvat!

„Oameni buni, CEO trebuie salvat și folosit cât mai mult și cât mai bine pentru a nu intra în deficit de producție de energie. Reactoarele 3 și 4 trebuie construite și, în acest context, Centrala Hidroenergetică cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești trebuie construită. Amenajările hidroenergetice trebuie duse la bun-sfârșit, inclusiv ce pe Jiu, de pe sectorul Livezeni-Bumbești. România trebuie ca până în 2026 să crească producția de energie. Iar pentru a putea importa mai mult decât 2000 MW, cât este capacitatea maximă de import azi, trebuie investiții în rețele.

Dacă nu luăm măsuri, în 2026 rămânem cu deficit mare de energie. Ce vom închide? Siderurgia din Galați? ALRO Slatina? Dacia Pitești? Vom stinge becurile ca pe vremea lui Ceaușescu? Am spus-o de nenumărate ori, în țară și în Europa, inclusiv la Bruxelles: România are un mix de resurse energetice de invidiat. Suntem mai bogați decât toate statele din regiune din acest punct de vedere. Avem cărbune, gaz metan, apă, hidrocarburi. Avem centrale nucleare și resurse pentru a ne crea singuri combustibilii nucleari. Și în loc să creștem, să prețuim ce avem și să folosim judicios, ne batem joc de noi înșine și de țară. Domnilor liberali, și la economie, și la patriotism, sunteți niște repetenți!”, a conchis Maioreanu.

Articole asemanatoare