Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Gorjul si Mehedintiul sunt cele mai sarace judete la nivelul investititiilor! In 28 de ani, s-au investit doar 4 si 5 milioane in cele doua judete!

Oltenia continua sa fie una din regiunile cele mai sarace ale Romaniei. Siteul capital.ro publica o analiza a Bancii Nationale a Romaniei si a Institutului National de Statistica in care sunt aratate investitiile din ultimii 28 de ani in judetele Romaniei. Oltenia ocupa ultimele doua pozitii cu judetul Mehedinti, in care s-au investit doar 5 milioane de euro, si cu judetul Gorj, in care s-au investit doar 4 milioane de euro.

Top 5 al saraciei mai cuprinde judetele Vaslui (43 milioane de euro), Botoşani (77 milioane de euro) şi Teleorman (79 milioane de euro).

De altfel, cele cinci judeţe codaşe la investiţii străine se numără printre primele în topul sărăciei când este luat în calcul factorul PIB/cap de locuitor.

La polul opus, judeţele cu cele mai mari investiţii străine atrase după căderea comunismului sunt Bucureşti (38,699 miliarde euro), Ilfov (4,165 miliarde euro), (Timiş 3,998 miliarde euro) Prahova (2,251 miliarde euro), (Braşov 2,204 miliarde euro), Constanţa (Constanţa 2,163), (Cluj 1,934 miliarde euro).

Paradoxal, Gorjul ramane unul din cele mai importante judete ale tarii

Cu toata saracia care-l caracterizeaza, Gorjul este un judeţ crucial pentru ţara noastră, iar motivul este Complexul Energetic Oltenia. În prezent, România dispune de circa 11.000 MW care pot produce constant energie electrică (hidrocentrale, termocentrale şi centrala nucleară de la Cernavodă). Astăzi, capacitatea netă instalată şi disponibilă (inclusiv cea rezervată pentru servicii de sistem) în centrale termoelectrice pe bază de lignit şi de huilă (Complexul Energetic Oltenia – CEO şi Complexul Energetic Hunedoara – CEH) este de aproximativ 3.300 MW. Dar, evident, niciodată nu se funcţionează la capacitate maximă. CE Oltenia nu poate produce mai mult de 3.000 MWh/h, oricât s-ar chinui!

Romania ar ramane in bezna fara Complexul Energetic Oltenia

Ce s-ar întâmpla dacă oltenii nu mai pot să producă energie electrică? Mulţi consumatori industriali vor fi opriţi. Sau, şi mai simplu, în toată România se va opri curentul, adică vom intra în blackout! Pentru că nu există alte capacităţi de producţie capabile să înlocuiască producţia din termocentralele ce alcătuiesc acest complex energetic. Este adevărat, în România sunt instalate capacităţi de aproximativ 5.000 MW în surse regenerabile, în principal în centrale eoliene (3.100 MW) şi fotovoltaice (aproape 1.400).

Lăsând la o parte faptul că niciodată nu produc la capacitate maximă, ce se întâmplă într-o noapte de iarnă, la -20ºC? Nimic, pentru că fotovoltaicele nu pot produce noaptea, iar fermele eoliene devin inutile la temperaturi atât de scăzute. Problema este că nici capacitate de interconectare, de import, nu avem astfel încât să acopere producţia CE Oltenia şi CE Hunedoara!

Nimeni nu vrea sa investeasca din cauza politicienilor

Cu toata importanta strategica pe care o are, Gorjul ramane pe ultimul loc la investitii si asta din cauza politicienilor care in cei 28 de ani s-au gandit doar la interesele personale. Chiar si cand Victor Ponta, unul din cei mai importanti reprezentanti ai judetului in Parlament si nu numai, a devenit prim-ministru, luptele politice din judet nu au facut decat sa alunge investitorii si sa submineze planurile premierului de dezvoltare a judetului.

 

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of