luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Grea pierdere pentru cultura din Olt: actorul și regizorul Nicu Popa a încetat din viață

Lumea teatrului din județul Olt e în doliu: actorul și regizorul Nicu Popa a încetat din viață, cu câteva zile înainte de împlini 65 de ani. Mulți dintre actorii de azi îi datorează debutul pe scenă și sunt bulversați de dispariția lui prematură. Unul dintre cei cărora Nicu Popa le-a fost profesor este și colegul nostru, actor și regizor, Remus Alexandru Iordache.

„Dumnezeu să vă ierte, Maestre Nicu Popa!

Datorită Dumneavoastră am ajuns actor și regizor. Mentorul și cel căruia îi datorez tot succesul meu în arta spectacolului. Să vă odihnească Bunul Dumnezeu și să ne călăuziți pașii în teatru, ca și până acum, că mult ați mai iubit Teatrul! Dumnezeu să vă odihnească în pace, Maestre”, a scris Remus pe pagina sa de Facebook.

La rândul ei, cunoscuta poetă Corina Dașoveanu a postat un anunț: „Dintre toate chestiile despre care spunem că sunt firești și le acceptăm, moartea cuiva drag sau admirat ne izbește nefiresc, dureros, nepermis de grav. Acum trei zile, lui Nicu Ioan Popa i-am simțit pe scenă, ținându-l de mână la sfârșit de spectacol și înclinându-ne în fața aplauzelor, acea singulară și imensă bucurie de câteva clipe, pe care un actor o are și pentru care joacă și repetă sute de ore un rol. Nu o voi mai simți… Moartea a trecut aseară pe la Nicu și i-a cules respirarea. Break a leg, Nicu, prin cer!”.

Nicu Ioan Popa a debutat ca actor la Caracal, ulterior fiind angajat al Centrului de Creaţie, relatează adevărul.ro. La începutul anilor 2000 a pus bazele unei trupe de teatru la Slatina, Trupa Pro Art, din cadrul căreia s-au desprins în anii care au urmat ale două. A obţinut rezultate remarcabile la concursurile de gen cu alte două trupe de copii, deloc puţini fiind copiii şi tinerii formaţi aici care au ales ulterior să dea admitere la Teatru. Vreme de aproape 15 ani a fost de asemenea profesor de teatru la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Slatina, în ultimii ani desfăşurând activitate de consultant artistic în cadrul Centrului Judeţean de Creaţie Olt.

 „Îmi lipseşte ceva de acum încolo“

„Eu am avut o relaţie, cea mai lungă din cariera mea, cu el. Îl ştiu dinainte de Revoluţie, când s-a angajat la Caracal, i-am fost şef, ulterior am devenit colegi de birou, relaţia a fost fantastică întotdeauna. Urma să se pensioneze. (…) Îmi lipseşte ceva de acum încolo, iar, din păcate pentru judeţul Olt, insist, nimeni nu e de neînlocuit, o roată merge şi în mai puţine spiţe, dar şontâcâie. Dumnezeu să-l odihnească!“, a spus, despre Nicu Ioan Popa,  coregraful Nichita Dragomira. Pe contul de Facebook al artistului, citatul preferat indică, parcă, o pregătire pentru ieşirea din scenă: „Viaţa este ca o oră de matematică: „Adunăm, scădem, înmulţim, împărţim…, greşim… Iar când am realizat că am greşit, vrem să corectăm, să o luăm de la capăt, dar, uneori, nu mai avem timp. Sună de ieşire…!!!“.

Nicu Popa va fi condus pe ultimul drum marți, la cimitirul din Enoșești, Olt.

Dumnezu să-l odihnească în pace!

Ultimele stiri

Video: 28 iulie: deschidere DEx12 Centura Slatina?

Dupa ce in luna martie a finalizat primii kilometri de drum expres din Romania – 18,5 km din Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie