Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Greva de la CE Oltenia, la un pas sa ia sfarsit! Interventia premierului Dancila si sosirea ministrului Anton la Targu Jiu par sa ii fi convins pe mineri sa revina la munca!

Greva spontana a minerilor din Complexul Energetic Oltenia este la un pas sa se stinga. Prezenta ministrului Energiei, Antin Anton, care a venit la Targu Jiu si a discutat cu minerii, liderii sindicali si conducatorii CEO, a dezamorsat mult lucrurile.
După câteva ore de discuții, ministrul, Directoratul CEO și liderii sindicali au ajuns la un conses, administrația acceptând creșteri salariale de 1.000 de lei brut, vouchere de vacanță și promisiunea fermă că protestatarii nu vor fi trași la răspundere pentru acțiunea începută vineri seara. De precizat ca inclusiv premierul Dancila intrase in laerta in urma amenintarii prabusirii sistemului energetic national din cauza grevei de la CEO.

Ministrul nu a negociat, dar garanteaza acordul

“Îmi exprim speranța că, așa cum ne-au promis liderii sindicali, pentru că noi am avut o discuție astăzi(n.r. joi) instituțională, deci noi ne-am întâlnit cu liderii sindicali din companie. Eu cred că aceasta este modalitatea în care trebuie purtate discuțiile. Ei sunt cei care au fost aleși de oameni să-i conducă și să-i reprezinte în discuțiile cu Consiliul de Supraveghere, cu directorat. Eu sper că astăzi(joi) se va relua activitatea la CEO. Eu nu am negociat nimic, eu nu am făcut decât să ofer garanții că ceea ce s-a discutat aici, instituțional, între conducerea companiei și reprezentanții oamenilor din companie se va realiza întocmai. Doamna prim-ministru m-a însărcinat ieri(miercuri) să vin încoace. Eu am avut o discuție luni la minister, cu aproape toți reprezentanții cu care am avut discuția și astăzi. Mi-e greu să spun că nu știa Guvernul” a menționat Anton Anton în fața ziariștilor.

Un grup la SE Rovinari, oprit, iar altele au fost pornite la Ișalnița și Turceni
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a dat și el asigurări că situația este sub control astfel: ”Complexul Energetic Oltenia are o obligație contractuală generată de contractele bilaterale pe care le are, obligație contractuală care, dacă este îndeplinită, generează daune. Ca atare, în toată această perioadă, Complexul Energetic Oltenia și-a îndeplinit această obligație, a funcționat și a asigurat energia pe care o avea contractată. 

Oprirea grupului de la Rovinari a fost inlocuita de un alt grup de la Ișalnița. Oprirea celui de-al doilea grup de la Rovinari, dată de stocurile de cărbune, este compensată si de pornirea unui bloc la Turceni. Dacă nu se începe lucrul, această companie are o mare problemă și asta înseamnă conștientizarea de la domnul Boza, până la ultimul angajat, de la mine, de fapt, până la ultimul angajat. Că avem o problemă, și ca atare, normalitatea înseamnă să începem lucrul. La această dată, Sistemul Energetic funcționează fără nicio abatere”.

Ce declarase Dancila in sedinta de guvern de joi
În timp ce Anton Anton abia se urnea din Capitală, premierul Viorica Dăncilă anunța, joi, că a dispus o serie de măsuri de urgenţă în ceea ce priveşte ”situaţia gravă” de la Complexul Energetic Oltenia. “Mi s-a adus la cunoştinţă, ieri, cu suspectă şi nepermisă întârziere, situaţia gravă de la Complexul Energetic Oltenia. Am convocat imediat o întâlnire de urgenţă şi, împreună cu miniştrii şi autorităţile responsabile, am analizat ce măsuri pot fi luate, astfel încât Complexul Energetic Oltenia să îşi reia activitatea la capacitatea normală. Ne preocupă situaţia de la CE Oltenia şi funcţionarea sistemului energetic naţional şi am ţinut cont de toate semnalele apărute în spaţiul public în ultimele zile. Astfel, am dispus următoarele măsuri: să îmi fie prezentată de urgenţă situaţia stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiză detaliată a situaţiei minerilor, a veniturilor lor şi a condiţiilor de lucru, precum şi soluţii de modernizare a Complexului Energetic Oltenia, Corpul de Control să înceapă în această dimineaţă un control la această societate”, declarase Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de joi. 

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of