luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Grupuri criminale au lansat false oferte de vaccinuri în 40 de țări

Interpol a lansat un avertisment global cu privire la anumite grupuri de criminalitate organizată care vizează guvernele cu oferte false prin care negociază vaccinuri COVID-19. Avertismentul a fost emis pentru toate cele 194 de țări membre ale Interpol după ce agenția internațională de aplicare a legii a înregistrat aproximativ 60 de cazuri în 40 de țări.

Atac asupra spitalelor și ministerelor sănății

Specialiștii ESET, o compania care oferăsoluții de securitate IT, au precizat că  a atacatorii cibernetici s-au concentrat asupra angajaților din spitale și din ministerele sănătății, oferind vaccinuri COVID-19 care au fost aprobate pentru distribuire în țările lor. Pentru a-și atinge obiectivele, hackerii s-au dat drept reprezentanți ai producătorilor de vaccinuri sau ai autorităților guvernamentale care dirijează eforturile de distribuire a vaccinurilor.

Pagini web false

În încercarea de a încheia tranzacțiile frauduloase, escrocii au vizat atât conturi de e-mail business, cât și adrese personale, și chiar au încercat să contacteze victimele telefonic, în încercarea de a promova vaccinurile false. În prezent, achiziționarea vaccinurilor este negociată fie la nivel guvernamental, fie, în cazul Uniunii Europene (UE), de către o echipă specială de negociere comună, astfel încât tactica folosită de escroci ar trebui să ridice unele suspiciuni.

Producătorii de vaccinuri au avut, de asemenea, un rol esențial în a întări importanța avertismentului, întrucât Interpol l-a emis în urma informațiilor furnizate de producători, subliniind și alte strategii folosite de escroci, cum ar fi utilizarea site-urilor web false și a conturilor de socializare ca platforme de demarare a campaniilor.

Interpol atrage atenția că  și atunci când o tentativă de fraudă eșuează, este important ca aceasta să fie raportată poliției, astfel încât să poată fi identificate potențiale legături și, de asemenea, ca în cazul alertei pe care Interpol a emis-o, pentru a avertiza forțele de ordine cu privire la aceste amenințări.

Hackerii au vizat și Agenția Europeană a Medicamentului

La începutul acestui an, Interpol și Investigațiile de securitate internă ale Statelor Unite (HSI) au emis o avertizare comună privind achiziționarea de vaccinuri și a tratamentelor false pentru COVID-19.

Infractorii cibernetici au fost extrem de activi pe parcursul fiecărei etape a pandemiei COVID-19, vizând pe toată lumea, de la oameni obișnuiți la diverse companii farmaceutice și organizații guvernamentale implicate în procesul de dezvoltare, aprobare și implementare a vaccinului.

În decursul ultimului an, aceștia au desfășurat o serie de escrocherii legate de vaccinul COVID-19, au atacat un laborator de cercetare al Universității Oxford implicat în cercetarea modalităților de combatere a pandemiei COVID-19 și chiar au atacat și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), după care au oferit online documentele de vaccinare furate.

 

 

Ultimele stiri

Video: 28 iulie: deschidere DEx12 Centura Slatina?

Dupa ce in luna martie a finalizat primii kilometri de drum expres din Romania – 18,5 km din Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie