marți, august 9, 2022
34.5 C
Craiova

Guvernele iubesc pandemia

Autor: Tudor ARTENIE

Poate vi se pare ciudată această idee, dar guvernele iubesc pandemia. Nu doar cel cârpit de la București, ci toate guvernele lumii. Unde și când mai găsesc ele atâta câmp de manifestare liberă ca acum, în pandemie? Unde și când se mai întâlnesc guvernele cu această îngrădire legală a oricărui fel de manifestare împotriva lor?

O să spuneți că guvernele se luptă cu pandemia…

Așa este, dar această luptă este grea și complicată, așa încât guvernele se îndrăgostesc de-a dreptul de câmpul de bătălie. Îl apreciază pentru că el, câmpul, se configurează de la centru. Pentru că cetățenii devin soldați, cu obligații nenumărate și drepturi limitate. Și nu mă refer la obligația de a purta mască de protecție…

Afacerile bune sunt pentru cei puternici!

E ca în reclama la vodcă – pentru cei puternici! În pandemie, au înflorit și merg bine o serie de afaceri bazate pe produse farmaceutice și servicii medicale. De la producătorii de vaccinuri, la cei de măști (conforme sau neconforme), de la autorii de teste PCR (!), la cei de teste „ușoare”, aceste businessuri au crescut exponențial. O să întrebați ce treabă au guvernele? Păi, e simplu de răspuns, guvernele le-au comandat!…

În pandemie, guvernele cumpără orice. Inclusiv tăcerea presei.

Pentru a instrui poporul și a-l pregăti să facă față războiului cu virusul, guvernele au plătit bani grei presei. Nu peste tot, dar în destule state, inclusiv în România, ziarele și televiziunile au primit bani mulți pentru „informarea populației”. Unul dintre efectele  perverse (nu în sensul în care ați putea crede citind incorect cuvântul „pervers”!) este acela că e mai greu să îi dai un șut în dos (virtual, desigur) unui ministru din echipa care ți-a umplut conturile doar pentru că tu nu ai nicio datorie cetățenească de a-ți informa gratis cititorii.

Alegerile se organizează și acestea după bunul-plac al guvernelor.

Când este nevoie, se amână. Când este nevoie de amânare pentru că au explodat cazurile de îmbolnăviri și secțiile de ATI sunt pline, se desfășoară. Contează ce vrea puterea, nu ce stabilește regula democratică! La noi, anul trecut, alegerile locale au fost amânate 6 luni, dar cele generale – deloc. Așa că puterea s-a consolidat jucând aria pandemiei în folos propriu.

Starea de alertă e ca pădurea pentru lupi.

Orice stare de alertă începe cu „se interzice!…” Se interzic multe, de la adunări, nunți, botezuri, la circulat noaptea (asta e o interdicție tare ciudată!). „Organele” de ordine au grijă ca poporul să respecte interdicțiile. E drept, poporului nu îi pasă prea mult, și le ignoră, mai ales că l-a văzut pe președinte pe pârtia de schi. Dar puterea conferită „organelor” este mai mare decât în vremuri obișnuite. Iar acestea au grijă ca poporul să nu acceseze toate drepturile democratice când și cum dorește.

Exemple mai sunt, dar mă opresc aici. Le știu bine și culegătorii de sparanghel, și patronii de hoteluri, restaurante sau agenții de turism. Și micii antreprenori, dar și șomerii. După cum le știu foarte bine și actorii, dar și marile rețele de mari magazine… Fără să sufăr de mania persecuției și departe de mine orice teorie a conspirației, este evident că guvernele se simt bine în pandemie. Au putere mai mare, sunt mai greu de controlat, iar „dușmanii” sunt mai ușor de pus la punct.

Faptul că puterea nu face nimic ca să sporească sau măcar să conserve drepturile și libertățile oamenilor nici măcar nu mai este observat. Iar vina cea mai mare a acestor „puternici” nu este că guvernează deficitar, ci că de pe agenda lor lipsește respectul pentru democrație. Dar așa s-a întâmplat dintotdeauna: puterea le-a dat mereu deținătorilor săi  arama pe față. Și constatăm că în fiecare om politic zace un (mic) dictator. Dar parcă ne place chestia asta, nu-i așa?!…

Ultimele stiri

Ministerul Sănătăţii: Peste 9.800 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală – 9,62

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de...

Mai multe articole din aceeasi categorie