duminică, ianuarie 17, 2021
-6.1 C
Craiova

Guvernul alocă bani pentru cumpărarea a 500.000 de tablete pentru elevi

Guvernul a adoptat ieri o Ordonanță de Urgență pentru achiziționarea a 500.000 de tablete necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020/2021 în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARSCov-2.

Este vorba de tablete pentru uz școlar cu acces la internet, precum și de alte echipamente și dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line.

Fondurile alocate în acest scop sunt în limita a 100.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contribuția Uniunii Europene este de 75.000.000 euro, iar contribuția națională, de 25.000.000 euro.

Finanțarea achiziției se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 200 euro/tabletă pentru uz școlar, echivalentul în lei la data efectuării achizițiilor.

În valoarea de achiziție a tabletelor pentru uz școlar vor fi incluse și cheltuieli cu abonamentul lunar la internet dacă prin procedura de achiziție publică este prevăzută această condiție.

Beneficiari – școlile și primăriile

Beneficiarii eligibili ai apelului de proiecte pentru intervenția destinată achiziționării de echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activităților didactice în mediul on-line sunt:

a) unitățile de învățământ preuniversitar de stat din ciclul gimnazial care desfășoară activități didactice pentru elevi, cu condiția ca acestea să aibă personalitate juridică pentru încheierea de contracte de achiziție publică în condițiile legii;

b) autoritățile publice locale, pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat din ciclul gimnazial de pe raza unității administrativ-teritoriale care desfășoară activități didactice destinate elevilor;

c) parteneriatul dintre acești doi beneficiari.

Părinții răspund pentru integritatea tabletelor

Unitățile de învățământ preuniversitar de stat din ciclul gimnazial au în responsabilitate utilizarea dispozitivelor/echipamentelor electronice sens în care încheie cu reprezentanții legali/tutorii elevilor procese-verbale de predare-primire prin care se asigură de utilizarea echipamentelor/dispozitivelor electronice în condiții de siguranță pentru evitarea sustragerii/degradării acestora înainte de data expirării duratei normate de utilizare.

Deteriorarea sau sustragerea echipamentelor/dispozitivelor electronice înainte de exprirarea expirarea duratei normale de utilizare atrage după sine responsabilitatea reprezentanților legali/tutorilor. Unitățile de învățământ preuniversitar de stat din ciclul gimnazial sau după caz autoritățile publice locale dispun măsuri legale de recuperare a prejudiciilor create.

Cheltuielile care depășesc echivalentul în lei a contravalorii echipamentelor electronice IT de tip tablete pentru uz școlar în valoare de 200 euro sunt considerate cheltuieli neeligibile și se suportă de către beneficiarii finanțării.

Ultimele stiri

Zbor direct Craiova – Sharm el Sheikh, cu charter, de Paște

O veste bună pentru cei care vor să petreaca vacanța de Paște în celebra destinație Sharm El Sheikh din...

Mai multe articole din aceeasi categorie