duminică, noiembrie 29, 2020
-1 C
Craiova

Guvernul amână dublarea alocației pentru copii și o majorează gradual în doi ani

Guvernul are în vedere adoptarea în ședința de azi a unei ordonanțe prin care amână dublarea alocației de stat pentru copii, stabilită prin legea 14/2020, care intră în vigoare mâine, 1 august 2020.

Motivul îl repreziuntă lipsa resurselor bugetare de 2,3 miliarde de lei necesare pentru dublarea alocațiilor, în condițiile costurilor mari cu acoperirea cheltuielilor cauzate de pandemie.

Ordonanța prevede că alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii de peste 18 care-și continuă studiile liceale;

c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Sumele menționate se aplică începând din iulie 2022.

Pe de altă parte, începând cu luna august 2020, cuantumul alocației de stat se majorează, din oficiu, cu câte 20% din diferența dintre cuantumul de 600 de lei, respectiv 300 de lei, și cuantumul acordat în luna iulie 2020.

În perioada 2021 – 2022 majorarea se aplică de două ori pe an, de la 1 ianuarie și de la 1 iulie a fiecărui an.

Începând luna ianuarie 2023 cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației, dar, prin hotărâre a Guvernului se poate stabili o majorare mai mare.

Ordonanța prevede că alocaţia de stat pentru copii cu handicap cu vărsta de până la 2 ani, sau până la 3 ani în cazul copilului cu handicap se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie.

Ultimele stiri

Klaus Iohannis a avansat în grad zeci de ofițeri MApN, SPP, MAI și STS

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi o serie de decrete de avansare în grad. Au primit grade...

Florin Barbu, candidat PSD Olt: „Repornim irigațiile!”

Florin Barbu, candidat din partea PSD Olt la Camera Deputaților, vrea să susțină și din postura de parlamentar sistemul de irigații, agricultura...

Adrem angajeaza:

Studii: medii tehnice. Cunoştinţe specifice: • Cunoştinţe privind aparatele de măsurare;• Cunoştinte minime de informatică (IT).

Marius Oprescu, PSD Olt: Guvernul își maschează neputința cu vaccinarea

Preşedintele PSD Olt, Marius Oprescu, consideră campania pentru vaccinarea împotriva COVID-19 drept o încercare a Guvernului de a „acoperi această incapacitate pe...

Ministrul Economiei, atac la distribuitorii de gaze: „Ce au făcut? Nimic!”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a criticat dur companiile de distribuție de gaze, într-un interviu acordat în urmă cu scurt timp Agenției Agerpres....

More Articles Like This