HAI NOROC! Europenii au publicat clasamentul la consumul de alcool! Romania se afla pe locul 8 intr-o ierarhie care are un lider cu totul neasteptat!

Alcoolul a devenit o mare problema nu doar in Romania, ci si in intreaga Europa! Siteul Digi24 publica un studiu asupra modului cum se raporteaza europenii la alcool. Romanii ocupa locul 8 in acest clasament. Chiar daca nu ocupa o pozitie “fruntasa”, cei peste 12 litri de alcool pe care ii consuma un roman intr-un an reprezinta un mare pericol.

 In România, mai puțin de 10% din băutori renunță la alcool.

În Europa, cel mai mare scor la consumul de alcool îl are Lituania cu 15 litri pe an. Italienii consumă cea mai mică cantitate de alcool într-un an: 7 litri şi jumătate. Ţara noastră este pe locul 8 în Europa cu un consum de peste 12 litri de alcool.

În lume, Europa este pe locul 4 la acest capitol, cu un consum de aproape 10 litri pe an, pentru fiecare consumator.

La nivel european, aproximativ 58 milioane de indivizi sunt mari băutori, iar 23 milioane sunt dependenți de alcool.

Cum sta situatia in Romania

Euro Oltenia a mai scris despre consumul de alcool chiar la inceputul site-ului. Vezi AICI articolul care a facut mare valva atunci.

Iata cum arata “podiumul” in Romania in ceea ce priveste consumul de alcool, la ultima cercetare:

  1. Oltenia – se consumă 3,8 litri lunar de persoană – maximul la nivel naţional.
  2. Moldova (Regiunea Nord-Est) – se consuma 2,9 litri/lună/persoană,
  3. Regiunea Sud-Muntenia – se consuma 2,25 litri/lună/persoană. Ultimele locuri sunt ocupate de:
  • Banat (Regiunea Vest) cu 1,4 litri/lună/persoană,
  • Bucureşti-Ilfov, cu 1,7 litri/lună/persoană,
  • Nord-Vest, cu 1,8 litri/lună/persoană.

Se bea mai mult alcool decat apa sau sucuri!

La fel, în Oltenia, consumul de alcool este de 3,8 litri/lună/persoană, în timp ce la apă şi băuturi nealcoolice consumul este de doar 3,5 litri/lună/persoană.

În schimb, în Bucureşti/Ilfov, consumul de băuturi nealcoolice este de 9,5 litri/lună/persoană (maxima la nivel naţional), faţă de doar 1,7 litri/lună/persoană la alcool.

Repartizarea în funcţie de tipul şi dimensiunile gospodăriilor arată că în casele cu şase persoane şi peste se consumă cel mai puţin alcool (1,4 litri/lună/persoană), maximele fiind întâlnite în cele cu 1-2 persoane (2,7-2,8 litri/lună/persoană).

De asemenea, în familiile cu şase copii şi peste se consumă doar 0,7 litri/lună/persoană, în timp ce în gospodăriile care nu au copii în întreţinere consumul este de 2,6 litri/lună/persoană, iar în cele cu un copil – de 2,1 litri/lună/persoană.

În gospodăriile conduse de femei, consumul mediu este de 1,5 litri/lună/persoană, iar în ale bărbaţilor – de 2,4 litri/lună/persoană. Studiul INS mai arată că persoanele cu studii medii consumă cel mai mult (2,3 litri/lună/persoană), iar cele cu studii superioare – cel mai puţin (2,1 litri/lună/persoană).

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu