luni, septembrie 27, 2021
24.7 C
Craiova

Hrebenciuc, condamnat într-un dosar de retrocedare ilegală de pădure

Foştii deputaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam au fost condamnaţi ieri de Curtea de Apel Braşov la câte doi ani de închisoare cu executare pentru trafic, respectiv cumpărare de influenţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva.

De asemenea, fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, arată Agerpres.

Alte condamnări în dosar aplicate de Curtea de Apel Braşov:

* Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – 7 ani cu executare;

* Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – 3 ani cu executare;

* Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), (fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) – 2 ani de închisoare cu suspendare.

Totodată, Adam Crăciunescu (fostul director general al Romsilva) a fost achitat.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, iar Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

„Negociatorul de serviciu”

Având mereu funcții mari în PSD, presa si politicienii l-au etichetat pe Viorel Hrebenciuc drept „sforar”, negociatorul de serviciu, omul de legătura al PSD cu tot ce votează si contează în Parlament.

Numit „maestrul tuturor combinatiilor politice”, Viorel Hrebenciuc a dat întotdeauna aceeași replică despre sine: „E multă legendă”.

Traian Băsescu îl considera pe Viorel Hrebenciuc „sforarul si artizanul” suspendării sale din funcția de președinte, din 2007.

„Am considerat că este dezonorant să port discutii cu un om politic de teapa lui Viorel Hrebenciuc. Pe unde trece el, miroase a fraudă, a combinații care depășesc bunul-simt. Mirosul lui nu se găseste nici la Palatul Cotroceni si nici pe hainele mele, ci pe ale lui Verestoy Attila, Bogdan Olteanu sau Dan Voiculescu.“

„Până la urmă va trebui sa-l puna cineva în cuier si să-i spună: Băiețaș, nu vezi că nu mai ajungi la parchet? Și se va găsi în curând cineva să facă asta. Viorel Hrebenciuc este sforarul si artizanul acestei actiuni de suspendare a presedintelui, alaturi de Ion Iliescu“ – îl caracteriza Traian Băsescu pe fostul deputat PSD.

 

Ultimele stiri

Premieră în România: organizăm Campionatul European de Tenis de Masă

Pentru prima dată, România organizează cea mai importantă competitie europeană a anului, 2021 GAZPROM  European Table Tennis Team Championships....

Mai multe articole din aceeasi categorie