vineri, noiembrie 27, 2020
3.9 C
Craiova

Iarna vrajbei noastre

Autor: Tudor ARTENIE

„Iarna vrajbei noastre” este titlul unei cărți a lui John Steinbeck. Cartea a apărut în 1961. Nu vă povestesc cartea. O găsiți în librăriile online fără probleme, la un preț bun. Titlul cărții este însă nemaipomenit de potrivit pentru zilele noastre.

Iarna americană și vrajba dintre republicani și democrați ține prima pagină a presei de pretutindeni.

Confruntarea dintre actualul președinte, conservatorul Donald Trump, și democratul Joe Biden se va decide în câteva zile. Americanii sunt așteptați la vot, unii au votat deja în avans (sistemul de vot din SUA permite acest lucru), iar ora exactă a lumii va depinde de rezultat. Dacă Trump va câștiga, SUA se vor întoarce către creșterea propriei țări cu propriile resurse. Dacă va câștiga Biden, globalizarea va continua până la anihilarea a ceea ce numim „identitate națională”. Numărătoarea voturilor în SUA va fi lungă, s-ar putea să dureze toată iarna. Iar în acest timp, ca și până acum, scandalurile vor continua cu mare intensitate.

Dosarul deschis de FBI prin care Biden și fiul său, Hunter, ar fi făcut afaceri murdare în China și Ucraina, dar și în România, pare să nu fi influențat decisiv procesul electoral. Biden conduce în sondaje în fața lui Trump. Vom vedea ce va fi iarna aceasta.

Iarna acestei vrajbe se simte și peste Prut.

La Chișinău au intrat în turul al doilea Maia Sandu, considerată proeuropeană, și actualul președinte, Igor Dodon, prorus bine cunoscut. Peste două săptămâni, vom ști direcția Republicii Moldova. Cele două variante sunt însă înafara a ceea ce agendele politice de la București și Chișinău ar trebui să includă: unirea celor două țări românești. Rupte de încă actualul (!) pact Ribbentrop-Molotov (miniștrii de externe ai lui Hitler și, respectiv, Stalin), cele două țări se asociază de formă în diverse proiecte. Cu doar câteva excepții, nimeni însă nu pune piciorul în prag. Așa că, indiferent de rezultatul din turul al doilea, între România și Basarabia va bântui în continuare iarna.

Și noi vom avea alegeri.

Președintele Iohannis vrea un Parlament nou, legitim, spune domnia-sa. Așa că, indiferent de evoluția îngrozitoare a pandemiei, pe 6 decembrie, suntem chemați la urne. Până atunci, continuă vrajba care parcă ne-a intrat în sânge. Vrajbă pe toate planurile. De la biserică, la economie, nimic nu a scăpat. De la scena politică, la scena Facebook – nimeni nu e scutit de ură.

Ne definim prin vrajbă, iar iarna care stă să înceapă ne va arăta așa cum sunt personajele cărții lui Steinbeck – triste, corupte, ratate. Citiți cartea, merită să adunăm încă ceva în bagajul nostru tot mai sărac! Și gândiți-vă dacă nu cumva am pierdut din vedere ceea ce este important cu adevărat: viața care nu se regăsește pe Facebook!

Ultimele stiri

ANGAJAMENT ȘI DISCIPLINĂ 26.11.2020

Uniunea Salvați România+Fără penali în funcții Schimbarea mentalitățiiO adevărată reformă în educațieProtejarea mediului+O Românie...

Leul din clipul manelistului Dani Mocanu, găsit la un executor judecătoresc

Mai multe percheziții au avut loc în ultimele zile cu scopul de a găsi leul rănit filmat în cel mai recent videoclip...

Emil Moț: Vineri se aprind luminile de Sărbători în Slatina

Municipiul Slatina este pregătit să întâmpine sărbătorile de iarnă, iluminatul festiv urmând a fi inaugurat vineri, 27 noiembrie, la orele 17:00.

Lumea sportivă, în doliu după Maradona: Îi spunem „Adio!” unui idol

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, a afirmat că Diego Maradona, decedat miercuri la vârsta de 60 de ani, a fost...

Doi oameni au murit la o clinică particulară din Craiova

Un bărbat de 79 de ani şi o femeie de 66 de ani au decedat, miercuri seară, la o clinică privată din...

More Articles Like This