In atentia cardiacilor din Oltenia: La Clinica de Cardiologie din Craiova nu va puteti trata acum! Centrul medical nu functioneaza, pentru ca nu are autorizatie sanitara!

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, construită în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, a fost inaugurată în urmă cu o săptămână. Cu toate acestea, pacienții încă nu au început să fie tratați aici. S-au făcut demersurile pentru obținerea autorizației sanitare. Conducerea spitalului spune că în aproximativ două săptămâni clinica ar fi pregătită să primească primii pacienți. Persoanele care suferă un infarct nu pot fi tratate în acest moment în Craiova, cazurile sunt trimise la București sau Timișoara.

O investiție de 9,5 milioane de euro, făcută de Consiliul Judeţean Dolj, ar urma să salveze viețile pacienților din Oltenia. Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară a fost construită în patru ani și inaugurată la sfârșitul săptămânii trecute. Inaugurarea nu a însemnat însă și tratarea primului pacient. Activitatea medicală nu a început încă. Se așteaptă obținerea unei ultime autorizații. „Zilele trecute am depus actele pentru ultima autorizație de care avem nevoie – autorizația sanitară. Fără ea nu putem să dăm drumul activității medicale. Autorizația se obține de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj. S-a făcut predarea și primirea clădirii, acum am depus actele pentru această autorizație. Probabil că în zece zile o vom primi“, explică dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.

„Ne interesează în primul rând să rezolvăm urgențele“

Pentru început, activitatea medicală urmează să se desfășoare doar pe partea de Cardiologie Intervențională. Pentru acest lucru a fost angajat dr. Daniel Niță – medic primar cardiologie, doctor în medicină, atestat în cardiologie intervențională. Alături de el o să lucreze și dr. Paul Trașcă, medic în Clinica de Cardiologie din cadrul SJU Craiova.

„Prima echipă este cea care o să se ocupe de urgențele medicale de la Cardiologia Intervențională. Dr. Daniel Niță de la Spitalul Militar din Bucureșt și dr. Paul Trașcă de la noi, de la Clinica de Cardiologie, sunt cei care au competență în domeniu. Ne dorim să reușim să asigurăm gardă și cu alți medici. Acum căutăm și alți medici și încercăm să organizăm activitatea și din acest punct de vedere. Ne interesează în primul rând să rezolvăm urgențele. Dr. Niță este cel care o să coordoneze activitatea în clinică pentru că are și cea mai mare experiență“, spune dr. Bogdan Fănuță.

Practic, aici urmează să fie tratate cazurile de infarct miocardic, urgențele. Acum, pacienții sunt trimiși pentru intervenții chirurgicale la București și Timișoara. Având în vedere că doar doi medici sunt pregătiți să asigure activitatea medicală, nu se poate face linie de gardă. „Dr. Niță deja a fost angajat. Deocamdată, el și dr. Trașcă o să lucreze acolo. Este nevoie însă și de alți medici, de cel puțin încă doi. Nu orice medic cardiolog poate să lucreze în cardiologie intervențională. Noi îi avem deocamdată pe cei doi, care au și competență, și pregătire, și experiență. Nu se pot asigura însă toate urgențele cu doi oameni“, spune dr. Octavian Istrătoaie, Șeful Clinicii de Cardiologie de la SJU Craiova.

 

Articole asemanatoare

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Olteanul Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Olteanul
Guest
Olteanul

Ca sa stie toata lumea. Prima interventie la un infarct acut, cum a fost cazul lui Busu, l-a facut dr Dutu Bogdan in 2010, fiind medic rezident in anul 4, pregatit la Tg Mures. S-a revolutionat cardiologia dar ca orice minune a tinut 3 zile(adica 5 luni), din “ bunavointa” dr Dominic Ionescu, actual sef Sanador..