luni, iunie 21, 2021
28.6 C
Craiova

În ce state și în ce condiții putem călători în această vară?

Așa cum era de așteptat, odată cu începutul vaccinării în masă, mai multe țări au decis să ridice toate sau aproape toate condițiile pentru turiștii vaccinați.

Potrivit informațiilor difuzate de agențiile de turism, statele respective doresc să-și redeschidă granițele și să atragă un număr cât mai mare de turiști în condiții sigure pentru populația proprie, dar și pentru străini.

Inițiativa Uniunii Europene de a introduce un certificat digital verde are scopul de a ajuta la redeschiderea granițelor și la simplificarea procedurilor de intrare. În acest context, deținătorii certificatului verde pot demonstra că:

–         au fost vaccinați cu două doze anti-COVID,

–         au anticorpi datorită unei infectari în ultimele câteva luni sau

–         au făcut un test PCR negativ în ultimele 2-3 zile.

Sistemul va intra în funcțiune în această vară, iar fiecare țară va putea să-și aleagă protocolul de intrare în funcție de decizia autorităților, dar, cel mai probabil, țările Europei care au un turism dezvoltat vor alege să renunțe la condiții suplimentare pentru deținătorii certificatului verde de vaccinare.

Țări care au luat deja decizia să ridice restricțiile pentru persoanele imunizate sunt:

–         Germania

–         Danemarca

–         Cipru

–         Polonia

–         Estonia

–         Lituania

–         Muntenegru

–         Croația

–         Slovenia

–         România

–         Grecia

–         Georgia

–         Islanda

–         Maldive

–         Madeira

–         Azore

Prima țară care și-a deschis granițele pentru pasagerii vaccinați a fost Polonia, la doar o zi după ce a început vaccinarea în Uniunea Europeană, în decembrie 2020, iar Estonia și Lituania au decis să accepte fără carantină călătorii vaccinați.

În sudul Europei, în Muntenegru, Croația, Slovenia există deja un coridor de călătorie fără restricții pentru cei vaccinați.

România a fost una din primele țări care și-au deschis granițele pentru vaccinați, alături de Moldova care acceptă călători fără carantină sau test dacă au fost imunizați.

Grecia a renunțat la obligativitatea carantinei și testului PCR pentru câteva țări din UE, inclusiv România.

De asemenea, și Islanda a renunțat la carantină obligatorie pentru turiștii vaccinați, dar și la testele PCR.

Autoritățile din Insulele Maldive au decis să ridice obligativitatea prezentării unui test PCR pentru turiștii vaccinați.

În America Latină, călătorii vaccinați pot intra doar pe baza adeverinței de vaccinare, dar fără nicio altă restricție, în următoarele state:  Belize, Guatemala, Panama și Ecuador (inclusiv insulele Galapagos).

Germania a anunțat ridicarea restricțiilor pentru persoanele vaccinate cu a doua doză sau care au dovada vindecării în ultimele 6 luni.

Țările care urmează să ridice restricțiile pentru vaccinați sunt:

–        Italia – sfârșitul lunii mai

–        Malta – 1 iunie

–        Spania – 19 mai

–        Israel – 23 mai (pentru grupuri)

–        Thailanda – 1 iulie

Italia va avea propriul pașaport verde de vaccinare, înaintea altor țări europene, și a anunțat că va institui un protocol de intrare simplificat, care include și accesul persoanelor imunizate (natural sau prin vaccin).

Spania a anunțat că are în vedere ridicarea restricțiilor pentru cei vaccinați sau cei care au dobândit anticorpi pe cale naturală.

Din 23 mai, Israel a anunțat că va accepta un număr limitat de grupuri organizate de turiști vaccinați. Aceștia trebuie să prezinte un test PCR făcut în țara de unde vin, urmat de un test serologic pentru depistarea anticorpilor, care va fi efectuat pe aeroportul din Tel Aviv.

În Thailanda orice carantină va fi ridicată pentru turiștii vaccinați care vor merge direct în insula Phuket, în condițiile în care 70% din populația insulei va fi vaccinată. Un număr de alte destinații turistice precum Chiang Mai, Krabi, Koh Samui sau Phang Nga ar urmă să fie deschise fără carantină pentru turiștii vaccinați cu începere de la 1 octombrie, urmând ca măsură să fie valabilă pentru întreagă țară după 1 ianuarie 2022.

Orice detalii referitoare la condiții de călătorie găsiți AICI.

 

Ultimele stiri

FC Viitorul și Farul Constanța au fuzionat

Gruparea de fotbal din Liga I FC Viitorul şi divizionara secundă Farul au fuzionat, echipa din primul eşalon urmând...

Mai multe articole din aceeasi categorie