duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

În UE, media vaccinării este de 57%. În România, doar 27%

Ursula von der Leyen, președinta Comisie Europene a anunțat ieri situația vaccinării împotriva Covid-19. „Uniunea Europeană s-a ținut de cuvânt și a făcut ceea ce trebuia. Ne-am propus să protejăm 70% dintre adulții din UE cu cel puțin o doză de vaccin în luna iulie și ne-am atins obiectivul, iar 57% dintre adulți sunt deja pe deplin protejați cu două doze de vaccin” a spus Ursula von der Leyen. E a atras atenția că varianta delta a SARS-CoV-2 este foarte periculoasă. „Prin urmare, fac apel către toți cei care au posibilitatea să se vaccineze. Pentru propria sănătate și pentru a-i proteja pe ceilalți. UE va continua să furnizeze cantități suficiente de vaccinuri”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În România, confor celor mai recente date, au fost vaccinați prin schema completă puțin peste 4,8 milioane de cetățeni, adică 27% din populația eligibilă (aproximativ 17,5 persoane cu vârste peste 16 ani).

Fonduri suplimentare de 120 milioane euro pentri combaterea bolii

Comisia Europeană a alocat 120 de milioane euro pentru 11 proiecte noi care vizează combaterea virusului și a variantelor acestuia.

Comisia a selectat 11 proiecte noi din programul Orizont Europa, cel mai mare program european de cercetare și inovare (2021-2027), pentru a sprijini cercetări urgente vizând coronavirusul și variantele acestuia. Cele 11 proiecte selectate implică 312 de echipe de cercetare din 40 de țări, inclusiv 38 de participanți din 23 de țări din afara UE.

Majoritatea proiectelor vor sprijini studii clinice pentru tratamente și vaccinuri noi, precum și dezvoltarea unor cohorte și rețele la scară largă în domeniul coronavirusului dincolo de granițele Europei, creând legături cu inițiativele europene.

Alte proiecte vor consolida și vor extinde accesul la infrastructurile de cercetare care furnizează servicii sau care sunt necesare pentru schimburile de date, de expertiză și de resurse de cercetare dintre cercetători, cu scopul de a permite cercetarea în domeniul coronavirusului și al variantelor sale.

Estimări îngrijorătoare privind  tulpina Delta

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (CEPCB) estimează că aproximativ 70% din cazurile noi de infecții vor fi cauzate de tulpina  Delta a coronavirusului la începutul lunii august, ajungând la aproximativ  90% până la finalul verii.

Conform datelor puse la dispoziție de CEPCB, estimarea prevalenței tulpinii Delta, conform ratei de secvențiere a statelor în UE, în data de 15 iulie 2021 era următoarea:

– 90% în Marea Britanie ;

– 50% în Irlanda, Portugalia, Germania, Belgia, Danemarca, Slovenia, Estonia;

– 25 – 50% în Franța, Olanda, Italia, Grecia, Cehia, Slovacia;

– 5 – 15% în România, Norvegia, Letonia;

– sub 5% în Polonia, Ungaria, Bulgaria.

Evoluția cazurilor în Marea Britanie

Conform datelor oficiale, în ultima perioadă, în Marea Britanie se înregistrează un număr crescut de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. În perioada aprilie – mai, media cazurilor a fost de 2.400 cazuri noi/zi. În luna iunie au fost înregistrate însă 10.468 cazuri/zi, iar în ultima săptămână, apogeul cazurilor a trecut de 50.000 cazuri noi/ zi.

Beneficiile vaccinării

Conform statisticilor, deși numărul de cazuri noi/ zi a crescut mult, magnitudinea a ajuns la aproximativ 75% din valul anterior, infecțiile sunt la aproximativ 10%, comparativ cu valul anterior, iar numărul de decese a ajuns la aproximativ 3.3% (1/30) din valul anterior.

În aceste condiții, autoritățile medicale ale UE subliniază următoarele:

  1. Vaccinarea cu schema completă este foarte importantă.
  2. Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente și împotriva tulpinii Delta.
  3. Vaccinarea în procent mare a grupelor de risc reduce semnificativ numărul de spitalizări și decese în plin val cauzat de tulpina Delta, chiar în condițiile în care această variantă s-a dovedit mai transmisibilă.
  4. Vaccinarea, alături de respectarea măsurilor de protecție non-farmaceutice, reprezintă metodele de limitare a efectelor pandemiei.

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie