luni, iunie 24, 2024
26.7 C
Craiova

Incendiu la „Matei Balș”. Dosar penal in rem pentru ucidere din culpă

Patru persoane au murit în această dimineaţa în urma unui incendiu izbucnit la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, trei persoane au fost găsite după ce s-a degajat fumul, iar o a patra a fost resuscitată, dar fără rezultate pozitive. Raed Arafat a precizat că apelul la 112 a venit la ora 5 dimineaţa.

102 persoane au fost evacuate, au fost afectate patru saloane. La Institutul ”Matei Balş” s-au deplasat şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andreea Moldovan, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu. Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului. Procurorii se află deja la faţa locului şi au început cercetările, potrivit reprezentanţilor Parchetului.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat vineri că avizele Institutului „Matei Balş” „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”. Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o clădire care a fost făcută în 1953 şi refăcută „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen”.

Ipoteze: foc pornit de la aerotermă

Una dintre ipoteze ar fi că focul ar fi pornit de la o țigară aprinsă, alta că ar fi fost declanșat din cauza unei aeroterme. Se pare că în spital era frig. Deja sunt voci care arată inclusive spre primarul Capitalei, Nicușor Dan, care nu a rezolvat problema încălzirii în București. Pacineții erau încălziți cu surse alternative, ceea ce a dus la supraîncărcarea sistemului electric.

24 de autospeciale de pompieri

„Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane – până la un număr de 102 – au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane”, a precizat comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Şchiopu de la ISU.

Raed Arafat, nervos

Întrebat cum este posibil ca după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț să se întâmple încă una, Arafat a explicat că au fost făcute controale, iar ultimul făcut la Matei Balș a fost în lunea noiembrie a anului trecut. „Dacă ați venit să urlați la noi, aici intervenția v-am explicat. Urlați dumneavoastră. Este revoltă în capul dvs. Până vedem care este situația…. Lăsați situația vă rog până o să vină pompierii să vă spună care este motivul. În acest moment v-am dat toate informațiile. Au fost controale. Ultimul control aici a fost în luna noiembrie anul trecut. Tonul vă rog, al dumneavoastră…”, a mai spus Raed Arafat.

Vlad Voiculescu: Sunt două piste

Venit la fața locului, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că sunt 2 piste. „O problemă punctuală, o greşeală individuală (…) datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”, a declarat Ministrul Sănătăţii. În ceea ce priveşte pacienţii evacuaţi din pavilionul în care s-a produs incendiul, ministrul Sănătăţii a declarat că: „Nu toţi sunt în stare gravă. Din informaţiile mele sunt patru pacienţi în stare gravă la Balş. Circa 40 de pacienţi fuseseră transferai la alte spitale din Bucureşti. Sunt locuri suplimentare. La Victor Babeş, minim 60 de locuri”.

Numere de telefon pentru rude

Au fost operaționalizate două linii telefonice unde aparținătorii pot afla informații despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Precizăm faptul că la acest moment, la sediul DSU, sunt operaționalizate 2 linii telefonice unde aparținătorii pot afla informații despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală”, transmite DSU.

Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt: 021.2069398 și 021.2648515.

Sursa foto: Digi 24.

 

 

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie