luni, iunie 24, 2024
23.4 C
Craiova

Încep audierile pentru postul de judecător al CCR. Cine sunt candidații?

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor îi audiază, astăzi, pe candidaţii propuşi pentru postul de judecător la Curtea Constituţională care va fi eliberat de actualul preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, al cărui mandat se încheie în această vară. PSD l-a propus pentru acest post pe prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, în timp ce USR merge cu propunerea Cisti Danileţ. Termenul de depunere a candidaturilor a expirat ieri, relatează NEWS.RO.

În data de 11 aprilie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu.

Termenul de depunere a candidaturilor pentru această funcţie a fost marţi, 26 aprilie, iar Comisia juridică are termen să depună raportul până pe 29 aprilie.

Şedinţa comisiei juridice este programată să se desfăşoare de la ora 13:00.

Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu expiră în 10 iunie.

În această vară expiră şi mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Mona Pivniceru a fost propusă de Senat, în timp ce Daniel Morar a fost propunerea preşedintelui României.

Pentru postul eliberat de Mona Pivniceru, PNL a anunţat că o propune de senatoarea Iulia Scântei, iar USR pe avocatul Péter Eckstein-Kovács.

Cine este Iulia Scântei?

Iulia Scântei, propunerea PNL pentru funcţia de judecător CCR, este senator PNL din 2016, iar înainte de a intra în Parlament a mai ocupat funcţii guvernamentale, inclusiv aceea de secretar general în cadrul Ministerului Justiţiei. În ceea ce priveşte profesia juridică, are o experienţă de 22 de ani.

Iulia Scantei are 45 ani şi a intrat în Parlament pe listele PNL în anul 2016 şi este preşedinte al comisiei juridice din Senat din decembrie 2020, fiind înainte vicepreşedinte al comsiei. Scântei este şi membru în comisia pentru apărare.

Ea a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte al Senatului în anul 2017, iar în profesia juridică are o vechime de 22 de ani. Scântei a fost printre cei mai importanţi jurişti ai PNL în ceea ce priveşte sesizările la CCR.

Anterior intrării în Parlament, senatoarea a mai ocupat funcţii guvernamentale. A fost consilier al ministrului Justiţiei, dar şi secretar general în cadrul Ministerului Justiţiei, în perioada 2007-2008. Scântei a ocupat şi funcţia de consilier al premierului, în cadrul departamentului pentru Lupta Antifraudă – OLAF, între anii 2006-2007. Iulia Scântei este absolventă, din anul 2000, a Facultatii de Drept, din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Iaşi.

În 2002 a obţinut o diploma de absolvire al unui curs de specializare pe managementul de proiecte şi iniţiative legislative pentru ameliorarea mediului de afaceri, în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi şi UNAID.

Scântei are şi o diplomă de master obţinută în cadrul SNSPA, un curs de specializare in dreptul asigurarilor şi un alt curs postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale, în cadrul Colegiului Naţional de Apărare.

Cine este Bogdan Licu?

Bogdan Licu este adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din mai 2016, este căsătorit, tatăl a doi copii.

Și-a început activitatea în 01 decembrie 1996 ca procuror.

În 2001, ajungea delegat în funcția procuror şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale, ca în 2003 să obțină funcția pe deplin. În 2006 a ajuns la CSM, ca în 2009 să devină vicepreședinte al Consiliului.

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie