marți, august 9, 2022
34.5 C
Craiova

Încep concediile. Condiții de călătorie în străinătate

Perioada concediilor a început deja, iar numeroși români aleg să petreapă sejururi în străinătate. Ministerul Afacerilor Externe are o serie de recomandări pentru cei care aleg să viziteze o țară străină în perioada următoare.

 1. Consultaţi periodic site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), secţiunea Condiţii de Călătorie.
 2. Respectaţi regimul de şedere, limitele de valabilitate ale vizelor sau ale permiselor de şedere, după caz. În acest sens, verificaţi rubrica Vize şi servicii consulare – Regimul de vize.
 3. Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din ţara de destinaţie! În acest sens, verificaţi rubrica Alerte de călătorie.
 4. Aveţi grijă ca documentele de călătorie să fie valabile şi în bună stare!
 5. Este indicat să aveţi cu dumneavoastră, pe lângă un document de călătorie valabil şi un act de identitate (preferabil cu fotografie – exemplu permisul de conducere).

Iată câteva destinații preferate de români în perioada concediilor estivale și condițiile impuse de pandemie în statele respective:

Austria

Românii pot intra în Austria fără să intre în carantină, cu îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

 1. Prezintă rezultatul negativ al unui test pentru virusul SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) sau antigen (valabilitatea să nu depășească 48 de ore de la data prelevării probelor)
 2. Prezintă un certificat de vaccinare cu un ser autorizat,

În acest caz, la data intrării în Austria trebuie să facă dovada că:

 • au trecut cel puțin 22 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 3 luni;
 • imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin (de la administrarea primei doze să nu fi trecut mai mult de 9 luni);
 • în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai mult de 9 luni în urmă;
 • vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 9 luni în urmă, sau a fost confirmată o infecție pentru SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni și poate fi prezentat un certificat medical de recuperare sau o dovadă a prezenței anticorpilor, care să nu fie mai veche de 3 luni.

În cazul în care nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condițiile de mai sus, trebuie efectuat, în cel puțin 24 de ore de la intrarea în Austria, un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 sau un test antigen pentru SARS-CoV-2, costurile fiind suportate din bugetul personal

Bulgaria

Cetățenii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie.

Cetățenii români care sosesc din alte țări decât România pot intra în Republica Bulgaria cu condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:

a) un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform anexei I din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/27/zapoved-rd-01-374-27-04-2021.pdf) și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze. Este luată în considerare și administrarea combinată a unei doze unice de vaccin Vaxzevria/Astra Zeneca și a unei doze unice de vaccin Pfizer-BioNTech.

Documentul trebuie să conțină numele persoanei (scris cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.

b) (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, conform anexei II din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/27/zapoved-rd-01…), efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

Documentul (rezultatul testului PCR sau rapid antigen) trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19, înscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) și rezultatul pozitiv („Positive”), care să permită interpretarea documentului.

c) un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 dintre cele menționate în anexa II din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/27/zapoved-rd-01…), efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau test rapid antigen dintre cele arătate în anexa 2) și rezultatul negativ („Negative”) care să permită interpretarea documentului.

Republica Cehă

Din această lună, România a fost trecută pe lista verde a statelor cu risc scăzut de infecție.

Cetățenii români, persoanele cu reședința în România și cele care s-au aflat mai mult de 12 ore pe teritoriul României în ultimele 14 zile pot călători în Republica Cehă fără restricții, inclusiv în scop turistic.

Rămâne obligatorie pe plan intern purtarea unei măști respiratorii FFP2 sau echivalent în locurile publice și respectarea măsurilor sanitare adoptate de autoritățile cehe. Accesul în unitățile de cazare, restaurante sau la alte servicii este condiționat de prezentarea, la solicitarea gazdelor, a certificatului de vaccinare sau a rezultatului negativ al testării COVID-19.

Cipru

Condițiile aplicabile persoanelor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență.

România a fost încadrată la Categoria verde (state considerate cu risc scăzut. Persoanelor care sosesc din statele incluse în această categorie nu li se solicită testul negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, fiind totodată exceptate de la măsura autoizolării.

Condiții generale de călătorie pentru statele incluse în categoriile verde

Toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării, obținută prin intermediul portalului Cyprus Flight Pass – Application Process.

Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor. Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la măsura efectuării testelor tip RT-PCR. Toate persoanele trebuie să solicite eliberarea autorizației Cyprus Flight Pass (autorizația pentru minori va fi completată de părinți/reprezentantul legal).

Persoanele care sosesc în Republica Cipru fără formularul Cyprus Flight Pass completat vor fi sancționate cu amendă în cuantum de 300 euro.

Posesorii unui certificat de vaccinare anti-COVID-19, tradus în limba engleză, eliberat de România, sunt exceptați de la măsura prezentării testelor RT-PCR și măsura autoizolării. Informații detaliate pot fi obținute prin accesarea platformei Cyprus Flight Pass – Vaccinated Passengers.

Autorizația Cyprus Flight Pass va include datele cu privire la deținerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 sau a unui test molecular tip RT-PCR, cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Documentele care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau efectuarea testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie prezentate autorităților cipriote, la sosire.

Toate persoanele care sosesc pe aeroporturile din Republica Cipru, indiferent că sunt sau nu vaccinate împotriva COVID-19, pot fi selectate pentru testare aleatorie stabilită de autoritățile cipriote. Costurile testării aleatorii sunt suportate de către autoritățile locale.

Franța

Persoanele care sosesc din România în Franța nu trebuie să mai prezinte un test negativ pentru Covid-19, dacă sunt vaccinate.

Astfel, la intrarea pe teritoriul francez se vor aplica următoarele măsuri pentru persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc din statele europene, conform Strategiei de redeschidere a frontierelor

 1. Nu au nevoie de test negativ pentru Covid – 19 persoanele care sunt vaccinate complet cu un vaccin autorizat de UE. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 2 săptămâni de la a doua injecție cu vaccinurile care se fac cu doză dublă (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), 4 săptămâni de la injecția pentru vaccinul cu doză unică (Johnson & Johnson) și 2 săptămâni de la injecția făcută în cazul persoanelor care au fost infectate cu Covid-19 și pentru care, în Franța, este necesară o singură injecț
 2. Persoanele care nu sunt vaccinate (schemă completă, conform detaliilor de mai sus) trebuie să prezinte la îmbarcare / la trecerea frontierei rezultatul unui test negativ la COVID-19, fie PCR, fie antigen, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.

Germania

Persoanelor care călătoresc din România în Germania nu li se mai aplică obligațiile specifice zonelor de risc. Rămâne în continuare obligatorie, însă, dovedirea testării, vaccinării sau vindecării pentru toate persoanele care călătoresc spre Germania pe cale aeriană, măsură valabilă indiferent dacă persoanele în cauză sosesc din zone de risc sau nu.

Grecia

Până în 26.06.2021, pe teritoriul R. Elene este permis, suplimentar, și accesul tuturor persoanelor care prezintă rezultatul unui test rapid, efectuat în statul de proveniență ori în cel de tranzit, nu mai vechi de 48 de ore de la data prelevării.

Această măsură este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani împliniți. Rezultatul acestui test NU poate fi substituit cu cel al testului rapid care se efectuează aleatoriu după intrarea în Grecia, măsura fiind valabilă în continuare.

Punctul de frontieră Kakavia rămâne deschis EXCLUSIV pentru lucrătorii sezonieri în agricultură, accesul prin acesta fiindu-le permis doar între orele 08.00-16.00, în timp ce pentru autovehiculele de transport mărfuri (TIR) accesul este permis între orele  07.00-19.00

Noi reglementări ale autorităților elene urmează a fi anunțate în zilele următoare.

Pot intra pe teritoriul elen pe cale rutieră – prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport, intrarea fiind permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

 • prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;

SAU

 • prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.

SAU

 • prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

SAU

 • prezintă în format digital sau tipărit certificatul digital COVID-19 care conține informații despre vaccinare sau rezultatul ultimei testări (test rapid sau PCR), respectiv dovada emisă de către un laborator autorizat din statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

Aceste condiții (vaccin, test PCR negativ sau certificat care confirmă infectarea anterioară) pentru intrarea în Grecia sunt valabile pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani.

De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.

Italia

Orice persoană care sosește în Republica Italiană este obligată să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor și să dovedească acest lucru transportatorului sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări. Pentru toate intrările în Italia, autodeclarația pe hârtie este înlocuită cu formularul digital care poate fi completat la următoarea adresă: https://app.euplf.eu.

Se va asigura deplină libertate de circulație pe teritoriul Uniunii Europene tuturor celor care sunt în posesia unui certificat național valabil care să ateste una din următoarele situații:

 1. Efectuarea vaccinului
 2. Vindecarea de Covid
 3. Efectuarea unui test molecular sau a unui test antigenic rapid.

Marea Britanie

Autoritățile britanice introduc un nou sistem de măsuri/condiții pentru persoanele care sosesc din străinătate. Măsurile aplicabile privind testarea și carantina sunt individualizate în funcție de statul de proveniență a călătorului și de gradul de răspândire a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, în funcție de rata de infectare, statele vor fi încadrate într-una din cele 3 liste: roșie, portocalie și verde.

România a fost inclusă pe lista portocalie și, la sosirea în Marea Britanie, trebuie să prezente:

1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ,

2) formularul passenger locator form,

3) codul de rezervare a două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada efectuării măsurii de autoizolare.

Este obligatorie efectuarea măsurii de autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. Opțional, persoanele care sosesc dintr-un stat inclus în această categorie pot rezerva și un test (Test to Release) pentru a reduce perioada autoizolării la domiciliu. Mai multe detalii pot fi consultate mai jos, precum și pe pagina de internet: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.

Având în vedere faptul că listele se modifică în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19, se recomandă consultarea constantă a informațiilor prezentate la pagina de internet: https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england.

Atenție!! Persoanele care au efectuat ambele doze de vaccin împotriva COVID-19 sau care au fost depistate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 3 luni, NU sunt exceptate de la condițiile menționate anterior.

Olanda

România a fost plasată de către autoritățile olandeze pe lista statelor „galbene”. Astfel, persoanele care sosesc din România în Olanda nu mai trebuie să prezinte un test molecular tip PCR/antigen înainte de îmbarcare și nici nu vor mai intra în carantină.

Pasagerii curselor aeriene, cu vârsta de peste 13 ani, trebuie să completeze și o declarație de sănătate obligatorie, indiferent de statul din care aleg să călătorească. Declarația este disponibilă aici: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/documents/publications/2020/07/07/information-for-passengers-flying-to-and-from-the-netherlands.

Spania

 

Începând de azi, 21 iunie, România nu se mai află pe listă țărilor de risc, însă măsura poate fi revizuită după 7 zile.

Sursa: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm

Așadar, începând cu data de 21 iunie 2021, cetățenii care sosesc din România în Spania pe cale aeriană NU mai trebuie să prezinte la intrarea în Spania: certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, test negativ PCR sau antigen sau certificat de recuperare post-Covid.

Rămâne valabilă obligația ca toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet https://www.spth.gob.es/ . În situația în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat.

Turcia

Pasagerii curselor aeriene care sosesc în Republica Turcia au obligația de a completa formularul de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maxim 72 ore înaintea îmbarcării. Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic (pe telefonul mobil/tabletă).

Ulterior completării formularului va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și cazare. În situația în care pasagerii nu au completat anterior călătoriei formularul sus-menționat, aceștia vor fi sprijiniți de către reprezentanții companiei aeriene pentru completarea acestuia.

Este necesară completarea formularului de intrare în Turcia indiferent de modalitatea de transport utilizată, rutieră, aeriană sau navală. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar. Persoanele care au obținut în prealabil codul HES au obligația de a completa și formularul (fiind o aplicaţie distinctă).

Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 NU mai trebuie prezentat de către persoanele care sosesc pe cale rutieră, aeriană sau maritimă și nu se va impune măsura carantinei, dacă acestea prezintă un document emis de autoritățile statelor de domiciliu prin care dovedesc faptul că au fost vaccinate și că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării) sau prezintă un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.

Persoanele care nu pot prezenta dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia.

Dovada vindecării de COVID-19 în vederea exceptării de la obligația prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare poate consta în: rezultatul pozitiv al unui test tip PCR, adeverinţă emisă de instituţii medicale de stat sau private certificate în statul de domiciliu, semnate şi ştampilate, emise în limba engleză.

Atenție! În vederea exceptării de la obligația măsurii de carantină sau a prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare, turiştii străini trebuie să prezinte o dovadă conform căreia au trecut cel puţin 28 de zile de la vindecare.

Persoanele care intră în Turcia, prin toate punctele de trecere a frontierei, pot fi supuse în mod aleatoriu unei testări tip PCR, efectuată de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Republica Turcia.

Va fi permisă deplasarea către punctul de destinație pentru persoanele care au fost supuse testării aleatorii, iar în situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, autoritățile competente vor acorda tratamentul necesar, în conformitate cu prevederile protocolului COVID-19 emis de Ministerul Sănătății.

De asemenea, persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testarea aleatorie, precum și contacții acestora vor fi supuși măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, la adresa declarată. În situația în care persoanele în cauză vor efectua un test tip PCR în ziua a 10-a a carantinei, al cărui rezultat va fi negativ, măsura carantinei va fi suspendată.

Ungaria

Restricţiile de intrare în Ungaria au fost ridicate pentru cetăţenii români care prezintă adeverința de vaccinare împotriva COVID-19.

Astfel, cetățenii români care dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID – 19 eliberat de autoritățile competente din România, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare, respectiv a celor două doze (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică), pot intra pe teritoriul Ungariei, fiind exceptați de la măsura carantinei sau de la prezentarea unui test molecular tip PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba română și în limba engleză (document bilingv), să fie eliberat de centrul de vaccinare din România, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi.

Restricţiile de intrare în Ungaria au fost ridicate şi pentru minorii nevaccinaţi în vârstă de până la 18 ani, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi, dacă sunt însoţiţi la trecerea frontierei de părintele/părinții care deţine/dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autoritățile competente din România, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare.

Tranzitarea teritoriului Ungariei pe cale feroviară este permisă doar cetăţenilor români vaccinaţi împotriva COVID-19, posesori ai adeverinţei de vaccinare.

Atentie! Cetăţenii români pot intra pe teritoriul statului ungar în vederea participării în calitate de spectatori la meciurile organizate în Ungaria din cadrul Campionatului European de Fotbal ( până în 12 iulie 2021) dacă se află într-una din cele două situaţii:

–             prezintă certificatul de vaccinare împotriva COVID – 19 eliberat de autoritățile competente din România, potrivit condiţiilor descrise anterior;

–             prezintă test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat în ultimele 72 de ore, precum şi biletul la meci, tiparit sau electronic. Întrunirea celor două condiţii (test şi bilet) asigură drepturi similare adeverintei de vaccinare, inclusiv acces în hoteluri şi restaurante.

Cei din agențiile de turism pot fi, de asemenea, o sursă de informații. Vă recomandăm să apelați la consultanții lor, întrucât vă pot da sfaturi utile. Detalii, AICI.

 

 

Ultimele stiri

Ministerul Sănătăţii: Peste 9.800 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală – 9,62

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de...

Mai multe articole din aceeasi categorie