luni, iunie 24, 2024
28.4 C
Craiova

Începe Postul Paștelui. Patriarhul Daniel: „Nu postim ca să ne laude oamenii!”

Astăzi este prima zi din Postul Paștelui. Până pe 1 mai, credincioșii ortodocși nu mai consumă alimente de origine animală și încep o perioadă spirituală, de reținere, rugăciune și fapte bune, care va culmina cu sărbătoarea Învierii Domnului. Patriarhul Daniel a explicat ieri importanța acestei perioade și a transmis un mesaj simplu: să nu postim „ca să ne laude oamenii!”

Postim alături de Iisus Hristos

Vechiul nume al Postului Mare, „Păresimi”, provenea de la numărul 40 din latină – Quadragesima („Patruzecime”): potopul a durat 40 de zile și 40 de nopți; Moise a stat 40 de zile în Muntele Sinai înainte de a primi Legea; evreii au călătorit 40 de ani prin pustiu din robia egipteană și până în Țara Sfântă.

Potrivit site-ului oficial al Bisericii Ortodoxe Române, basilica.ro, postul Mare este simbolul unei călătorii spirituale, dar și o imitare a postului aspru pe care Mântuitorul l-a ținut în pustie înainte de a-și începe propovăduirea.

Postul Mare durează mai mult de 40 de zile

În principiu, Postul Mare se încheie în vinerea dinaintea Sâmbetei lui Lazăr. Urmează două sărbători speciale, Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor. Acestea sunt urmate de Săptămâna Patimilor, în care postul este mai aspru.

Astfel, Postul Mare are aproape 50 de zile, care sunt precedate de Săptămâna Albă, în care se renunță la carne și se mănâncă doar lactate, ouă și pește.

Prima zi a Postului Mare este pusă imediat după Duminica izgonirii lui Adam din rai. Omul a căzut din comuniunea cu Dumnezeu prin consumarea fructului interzis, al cunoștinței rupte de Dumnezeu. Astfel, călcarea poruncii divine, care a adus despărțirea omului de Făcătorul lui, s-a făcut prin mâncare.

De aceea, practica postirii este menită a reface această comuniune și starea de rai – dar nu doar prin abstinența de la mâncare. Ci postul este mai degrabă doar un instrument care permite schimbarea atitudinii omului.

„De postit postesc și demonii”

Părinții Bisericii subliniază că de postit postesc și demonii. Deși aceștia nu mănâncă niciodată, atitudinea de negare și separare de Dumnezeu nu și-o schimbă. De aceea, postul de mâncare trebuie însoțit cu tăierea voii proprii, care este tot un exercițiu de înfrânare și examenul pe care Adam nu l-a trecut.

Sâmbetele din Postul Mare sunt dedicate pomenirii morților.

Și aceștia sunt însetați de Dumnezeu și își doresc refacerea comuniunii cu El, dar nu pot să se roage, să postească sau să facă fapte bune. Toate acestea se pot face cât suntem încă în trup, deci în viață, și voința noastră este activă și se poate manifesta.

De aceea, defuncții au nevoie de ajutorul nostru: să facem noi faptele bune în locul lor – milostenia (pomana), rugăciunea pentru ei și postul, pe care îl ținem în această perioadă.

Ultima pomenire a morților din Postul Mare se face în Joia Pătimirilor, când se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Patriarhul Daniel despre Post

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Daniel, a explicat, ieri, importanța postului în cuvântul rostit la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale.

„Nu postim ca să ne laude oamenii, ci postim tainic, discret, nu pentru a fi remarcați în societate, ci pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu, recunoștință pentru darul vieții și a exprima și dorința de a ne sfinți viața prin rugăciune, prin relație tainică cu Dumnezeu, Care vede pe ascuns iubirea noastră față de El și prin aceasta noi ne sfințim viața, întrucât tainic ne punem în legătură prin post și rugăciune cu Dumnezeu cel Unul Sfânt.

Postul este o schimbare, ca trecere de la patima lăcomiei de cele materiale, la virtutea dărniciei. Dacă postim, dar nu ne rugăm, nu dobândim nici bucurie, nici lumină în suflet. Dar dacă unim postul cu rugăciunea, transformăm foamea fizică, în foame de Dumnezeu, transformăm setea fizică în sete de Dumnezeu”.

Patriarhul Daniel a mai spus că Postul de 40 de zile al Sfintelor Paşti este o participare la postul Mântuitorului Iisus Hristos şi în acelaşi timp este o şcoală de sfinţenie, de curăţire, de luminare, de schimbare a vieţii păcătoase în viaţă virtuoasă, plină de lumina iubirii faţă de Dumnezeu, prin rugăciune, şi faţă de semeni, prin fapte bune.

Dezlegări la pește

În toată perioada postului sunt două dezlegări la pește, pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 25 aprilie, de Intrarea Domnului în Ierusalim (Florii).

Specialiștii enumeră o listă de produse care sunt recomandate în perioada postului: fasolea boabe, năutul, mazărea, lintea, verdeţurile crude (spanacul, pătrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde), legumele crucifere (broccoli, conopidă, varza) şi orice alte legume. Dar și nucile şi seminţele neprăjite, orezul integral (brun) sau basmati, ovăzul, hrişca, fructele proaspete, avocado şi uleiul de măsline sau de floarea-soarelui presate la rece.

Părintele Necula: Postiți cu bucurie!

Părintele Constantin Necula a acceptat invitația DOXOLOGIA.ro ca, pe parcursul Postului Mare din acest an, în fiecare duminică seară, să adreseze câteva gânduri – călăuze pentru trup și suflet pe calea spre întâlnirea tainică și desăvârșită cu Iisus Hristos, cel răstignit şi Înviat din morţi. „Călătoria virtuților” este numele pe care l-au dat acestei serii de îndemnuri.

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie