marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

Înregistrarea cursurilor online, restricționată pentru elevi și profesori

Ministerul Educației  a elaborat recent două declarații pe propria răspundere, care trebuie semnate de părinți și elevi, prin care semnatarii se obligă să nu înregistreze sau distribuie orele online fără acordul profesorului. Restricția este valabilă și în cazul profesorilor.

Conform platformei edupedu.ro, documentele au fost trimise pe mail către toate școlile, iar declarația pentru elevi și părinți invocă Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal.

Conform documentelor emise de Ministerul Educației, „În condițiile desfășurării activităților didactice la nivelul unității de învățământ inclusiv prin intermediul tehnologiei și al internetului (…) înregistrarea prin orice procedee a activității didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce. Multiplicarea sub orice formă a înregistrărilor activității didactice de către elevi sau de către alte persoane este permisă numai cu acordul cadrului didactic respectiv. Metodologia cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal sunt aprobate prin ordinul 5545/2020, art 6”

Iată ce conține declarația care trebuie semnată de părinți și elevi:

„Subsemnatul, părinte/tutore legal al alevului înmatriculat în, mă oblig:

  • să nu înregistrez prin nici un procedeu activitățile didactice și să nu le multiplic sunt nicio formă fără acordul cadrului didactic care conduce sau realizează activitatea respectivă;
  • să iau toate măsurile pentru a preveni înregistrare activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora în absența acordului cadrului didactic care conduce/realizează activitatea respectivă.

Declar, susțin și semnez că am luat cunoștință de întregul conținut, precum și de prevederile articolului 326 din Codul penal privind falsul în declarații.”

O declarație similară trebuie completată și semnată și de cadrele didactice, dar în cazul lor nu se precizează cui să ceară acordul pentru înregistrări.

Consiliul Elevilor reacționează

Față de cele două declarații, Consiliul Elevilor a emis un comunicat în care precizează că sunt „redundante”.

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat două declaraţii pe proprie răspundere, pentru elevi şi părinţi, respectiv pentru cadrele didactice. Declaraţia pentru elevi şi părinţi invocă două articole din Legea Educaţiei şi Ordinul 5.545/2020 al ministrului Educaţiei, precum şi Codul penal. Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă indignarea faţă de priorităţile Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în timp ce din ce în ce mai multe unităţi de învăţământ trec în scenariul roşu, fără a avea, însă, infrastructura necesară predării online. Considerăm că aceste declaraţii sunt redundante, întrucât aspectele menţionate în cuprinsul lor sunt extrase din lege, care e, inerent, obligatorie pentru toţi actorii sistemului de învăţământ”, se arată într-un comunicat al CNE.

Reprezentanţii elevilor solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării eliminarea declaraţiilor şi monitorizarea îndeaproape, prin inspectoratele şcolare judeţene, a activităţii didactice online a profesorilor.

„În timp ce situaţia epidemiologică se agravează de la o zi la alta, fapt care va conduce în mod cert spre tranziţia către educaţia online a multor unităţi de învăţământ, Ministerul Educaţiei şi Cercetării devine campion naţional la plimbat hârtii. Aceste declaraţii sunt complet inutile, întrucât aspectele legale menţionate în cadrul acestora sunt deja obligatorii pentru elevi, profesori şi părinţi. (…) Sunt curios câţi elevi care nu au acces la internet vor completa această declaraţie”, a spus Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. 

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie