Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Intalnire Trump – Iohannis la Casa Alba! Discutii despre parteneriatul strategic, energie, tehnologia 5 G si vizele pentru romani!

Președintele Klaus Iohannis a discutat marţi seară cu Donald Trump, la Casa Albă. Temele principale au fost parteneriatul strategic şi ridicarea vizelor pentru români.

Cei doi lideri au discutat și despre statul de drept, despre Legea Offshore și OUG 114, dar și despre o posibilă vizită a președintelui american în România. Concluzia intalnirii a fost aceea ca SUA raman principalul aliat strategic al Romaniei, interesate de securitatea tarii noastre. Trump a precizat ca America ne sustine neconditionat in continuare.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți seară, că a discutat cu omologul său american, Donald Trump, despre admiterea României în programul Visa Waiver.

Șeful statului a evitat, însă, să spună dacă s-au făcut pași concreți pentru eliminarea obligativitățiii vizelor de călătorie.

Am discutat și despre admiterea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru cetățenii români„, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Trump este foarte interesat de această tematică și sunt convins că specialiștii din administrația americană, împreună cu specialiștii noștri, vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătățire a acestor aspecte„.

Într-un comunicat al Casei Albe se face referire la alte teme ale discuțiilor dintre cei doi președinți.

Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru susţinerea securităţii energetice în Europa (…), pentru îmbunătăţirea climatului de investiţii şi pentru a ajuta ţara să utilizeze mai bine vastele resurse de gaze naturale.

Aceste eforturi vor amplifica oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, vor îmbunătăţi prosperitatea poporului român şi vor consolida securitatea energetică în regiune„.

Companii americane precum ExxonMobil, care ar putea investi în exploatarea rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagră, privesc cu scepticism ordonanța 114 a Guvernului, cea așa-zisă „a lăcomiei”.

De altfel, președintele Iohannis a confirmat că „există o preocupare” cu privire la securitatea energetică din România și la investițiile americane din domeniu.

Klaus Iohannis și Donald Trump au adoptat, de asemenea, o declarație comună privind întărirea relațiilor România-SUA.

Totodată, Klaus Iohannis a precizat când ar putea venit Donald Trump în România.

„A zis că i-ar plăcea să vină. Viitorul apropiat ar însemna după alegeri, după alegerile din Statele Unite.”

Potrivit Washingtonului, România s-a angajat, pe de altă parte, să colaboreze cu Statele Unite pentru contracararea „riscurilor cibernetice reprezentate de companii chineze în reţelele 5G„.

Klaus Iohannis a adăugat că pe parcursul celei de-a doua sa vizite la Casa Albă a fost semnat un memorandum în această privință.

A fost semnat un memorandum de înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, avînd în vedere importanța securității rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale„, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit imaginilor furnizate de Administrația Prezidențială, participanții la întâlnire si-au facut reciproc cadouri. Trump i-a daruit lui Iohannis o sapca pe care scria “Make Romania great again”, iar iohannis i-a oferit un stilou. Participantii s-au amuzat copios pe seama sepcii.

La conferința de presă de la Ambasada României la Washington, șeful statului a dezvăluit că i-a dăruit omologului său american un stilou.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of