luni, iulie 22, 2024
27.3 C
Craiova

Internațional: Cine consideră summit-ul de pace din Elveția „o farsă absolută”. „Conferința nu va realiza nimic”

Un parlamentar naționalist din Elveția a calificat drept „jenant” summit-ul pe care țara s-a îl găzduiește în încercarea de a se găsi o soluție pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, scrie „Adevărul”. Rusia nu a fost invitată la acest summit.

Nils Fiechter, reprezentant al Partidul Popular Elvețian de dreapta (SVP), cel mai mare grup din camera inferioară a parlamentului, a declarat pentru RT, cu o zi înainte de începerea lucrărilor summit-ului, că „totul este o farsă absolută și o rușine pentru țara noastră”, concluzionând: „Conferința nu va realiza nimic”. Parlamentarul naționalist a catalogat drept dăunătoare pentru neutralitatea tradițională a Elveției discuțiiile pe care le găzduiește Elveția, în cadrul cărora se încearcă să se facă noi presiuni asupra Rusiei. Partidul din care face parte a precizat că neutralitatea este parte integrantă a prosperității Elveției și a inițiat un referendum pentru a încorpora acest principiu în constituție, mai scrie „Adevărul”, citând Reuters.

Elveția a fost de acord să găzduiască conferința la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Elveția … permite Ucrainei să dicteze cine poate fi sau nu invitat la această conferință și permite ca aceasta să se transforme într-un spectacol Zelenski”, a declarat Nils Fiechter pentru RT, potrivit sursei citate. Parlamentarul atrage atenția că Elveția se află chiar în pericol de a fi atrasă într-un război mondial.

Pe de altă parte, Berna susține că Rusia trebuie să fie implicată în discuțiile care să aducă pacea în Ucraina, însă a justificat faptul că nu a invitat-o pe motiv că Moscova a declarat în mod repetat că nu are niciun interes să participe, mai scrie „Adevărul”.

Moscova consideră însă Elveția ca fiind „deschis ostilă”, în special din cauza adoptării sancțiunilor UE împotriva sa, prin urmare și nepotrivită să medieze eforturile de a aduce pacea.
Conferința de pace pentru Ucraina, organizată la cererea Kievului și la care Rusia nu a fost invitată, a avut loc sâmbătă și duminică, 15-16 iunie 2024, în stațiunea elvețiană Burgenstock. La conferință au luat parte 93 state, semnând declarația care a încheiat summit-ul 80 dintre state.

Ultimele stiri

Joe Biden şi-a retras candidatura de la prezidențiale. Vicepreședintele Kamala Harris va deveni adversara lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă

Președintele Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA din 2024. Acesta a făcut anunțul sâmbătă seară, pe...

Mai multe articole din aceeasi categorie