luni, iunie 21, 2021
26.9 C
Craiova

Investiție pentru fermierii din Olt: platformă pentru gunoiul de grajd

În localitatea Brastavățu, județul Olt, a fost dată în folosință o platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd cu o capacitate de stocare de peste 2.100 metri cubi/an. Investiția are o valoare de 1.999.946 lei.

Din această sumă, 93,41% a fost finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), la care se adaugă contribuția locală de aproximativ 7%.

După finalizare, de gestionarea platformei se va ocupa autoritatea locală, urmând ca activitatea să fie monitorizată de MMAP. Platforma va deservi fermierii mici și gospodăriile de subzistentă care cresc animale, asigurând colectarea și managementul gunoiului de grajd în comuna respectivă.

Eliminarea poluării fântânilor

Vasile Panaite, secretar de stat MMAP, a atras atenția că depozitarea gunoiului de grajd direct pe pământ, mai ales în zone apropiate de sursele de apă, poluează cu nitrați pânza freatică, din care se alimentează fântânile. „Pe lângă investițiile pe care MMAP le face în infrastructură, facem eforturi, prin campanii deinformare, să îi responsabilizăm pe gospodari și pe micii crescători de animale, să respecte gestionarea corectă a gunoiului de grajd, mai ales că primii afectați de această poluare sunt chiar ei și familiile lor” a declarat oficialul MMAP.

Investițiile finanțate de MMAP oferă autorităților locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, și un set de utilaje destinate colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă tip vidanjă.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională, alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.

O investiție similară a mai fost făcută recent de Ministerul Mediului și în comuna Peștișani, județul Gorj.

Platforma de acolo o capacitate de 2.100 metri cubi/an și o valoare totală a investiției de 2.041.100 lei, din care Ministerul Mediului a asigurat circa 94,5%, restul de aproximativ 5,5% fiind plătit din bugetul local. Investiția include și achiziționarea utilajelor necesare unei bune funcționări a platformei.

 

Ultimele stiri

FC Viitorul și Farul Constanța au fuzionat

Gruparea de fotbal din Liga I FC Viitorul şi divizionara secundă Farul au fuzionat, echipa din primul eşalon urmând...

Mai multe articole din aceeasi categorie