marți, ianuarie 26, 2021
2.9 C
Craiova

Investitorii străini spun că majorarea pensiilor va fi „imposibil de finanțat”

Consiliul Investitorilor Străini din România (CIS) și Camera Americană de Comerț din România (AmCham) atrag atenția că recenta decizie a Parlamentului de a majora pensiile cu 40% este nesustenabilă de la bugetul de stat și imposibil de finanțat din surse externe pe teremen lung

Potrivit CIS, pentru ca România să aibă un viitor economic dincolo de ciclurile electorale, într-o perioadă în care criza sanitară a produs turbulențe în economie și în rândul companiilor, cel mai responsabil gest din partea instituțiilor cu putere de legiferare ar fi să asigure o construcție bugetară care să garanteze revenirea economică. 

Schimbările structurale pe care măsurile recent adoptate de Parlament le vor avea în construcția bugetară vor genera, conform BNR, cel mai mare deficit din ultimii ani, de 11% din PIB. Acest lucru va avea impact asupra capacității României de a avea acces la sume importante din fondurile europene și poate aduce schimbări ale calificativelor din partea agențiilor de rating internaționale.

Problema majoră a unui deficit bugetar atât de mare este dificultatea sau chiar imposibilitatea finanțării acestuia pe piețele financiare. În plus aceste măsuri, ar putea declanșa revizuirea ratingului de țară pentru România, ceea ce va duce la creșterea în continuare a costului datoriei publice, cu efect negativ asupra întregii economii românești, mai ales în absența unei strategii de rambursare credibile.

Conform CIS, în aceste condiții, competitivitatea României va fi slăbită chiar din interior, iar recâștigarea pozițiilor de avantaj pierdute vor aduce costuri suplimentare pe termen mediu.

România se află deja sub procedura de deficit excesiv și trebuie să prezinte în această lună Comisiei Europene o strategie de consolidare fiscală, precum și Planul Național de Relansare și Reziliență care să fundamenteze alocarea și finanțarea din partea Uniunii Europene.

„Conlucrarea tuturor factorilor de decizie Parlament, Guvern, Președinte, și luarea în considerare a tuturor acestor aspecte, atunci când agenda publică impune adoptarea unor măsuri ce pot afecta întreaga societate este, în opinia noastră, singura cale de rezolvare a problemelor ce stau în fața redresării economice a României”, se arată în documentul de poziție al CIS.

AmCham: Credibilitatea României, periclitată

AmCham îşi exprimă îngrijorarea faţă de majorarea cu 40% a punctului de pensie şi face apel la responsabilitate din partea decidenţilor pentru menţinerea echilibrului macroeconomic al României.

Mediul economic, AmCham, Guvernul şi instituţiile financiare au salutat promovarea României la statutul de piaţă emergentă, statut care depinde într-o mare măsură de echilibrul macroeconomic al ţării.

Cu toate acestea AmCham Romania îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de majorarea cu 40% a punctuluide pensie şi modificarea bugetului asigurărilor sociale, votate de plenul Parlamentului, la doar o zi după promovarea României la statutul de piaţă emergentă.

Mediul economic a recunoscut de fiecare dată legitimitatea preocupării autorităţilor abilitate faţă de categoriile vulnerabile şi nevoia asigurării unui trai decent pentru seniori.

Totuși, măsuri precum majorarea pensiilor,care spre deosebire de alte măsuri cu impact bugetar sunt ireversibile,trebuie să fie sustenabile pe termen scurt, mediu şi lung,şi să evite orice motivare electorală care poate periclita credibilitatea României în plan extern.

AmCham atrage atenția că, în ciuda tuturor avertismentelor privind situaţia macroeconomică fragilă, accentuată de încetinirea economiei globale şi de efortulfinanciar intem angajat în lupta impotriva COVID- 19, adoptarea unor astfel de decizii lipsite de sustenabilitate reprezintă un derapaj periculos.

Acesta  împovărează pe termen lung populaţia activă, generaţiile viitoare şi adânceşte tensiunile sociale.

„Este o situaţie fără precedent şi un mesaj confuz pe care România îl transmite comunităţii investiţionale, riscând o retrogradare a ratingului de ţară în aceeaşi săptămână în care a devenit aplicabilă promovarea pieţeide capital românească. AmCham Romania face apel la responsabilitate din partea decidenţilor politici astfel încât măsurile şi politicile publice adoptate să nu creeze dezechilibre bugetare ci, dimpotrivă, să contribuie la sănătatea macroeconomică  a ţării”, au precizat reprezentanții AmCham.

Ultimele stiri

UE cere intensificarea vaccinărilor, testărilor și combaterea pandemiei

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să intensifice campania de vaccinare, să recomande în continuare respectarea distanțării fizice și abținerea...

Mai multe articole din aceeasi categorie