duminică, noiembrie 29, 2020
-1 C
Craiova

ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei: „Nu le stă bine celor de la CEO cu bisericile noastre”

Complexul Energetic Oltenia se află în plin proces de restructurare, iar Directoratul are în plan să scape de tot „balastul” care consumă resurse. Lista cu activele de care CEO se va debarasa este în actualizare, pentru că e complicat de realizat un inventar al tuturor clădirilor și bunurilor aflate în proprietatea companiei. În orice caz, pe listă sunt și cimitire, biserici, clopotnițe care ar trebui preluate de Arhiepiscopia Craiovei. Proces care trenează deja de ceva timp. De ce? Nu se știe, pentru că dau vina unii pe alții!

CEO: Nu vor să le ia, că le convine să le administrăm noi!

Comisia Europeană stă în aceste zile cu ochii pe Complex și nu mai admite nicio risipă, nicio resursă inutilă și nicio cheltuială nejustificată. Întregul proces de restructurare se face sub consilierea experților europeni. În condițiile în care compania a primit un ajutor financiar pentru că se află într-o situație dificilă, e greu de explicat celor de la Bruxelles de ce deții clopotnițe și vetre de sat. Cel mai probabil, europenii nici nu înțeleg ce înseamnă asta. Un milion de euro anual achită CEO pe impozite și taxe pentru activele non-core (care nu au legătură cu domeniul de activitate). Prin urmare, Directoratul vrea să scape cât mai repede de biserici și cimitire pentru care plătesc taxe și impozite. „Deja costurile cu întreținerea lor depășește valoarea de inventar. Este un nonsens ca o companie care produce energie să aibă în gestiune așa ceva. Mai ales că generează costuri. Numai că ne lovim, pe de o parte, de două blocaje – Arhiepiscopia, care preferă să le țină pe cheltuiala noastră, și complicații birocratice și de evitare a responsabilității din partea Adunării Generale a Acționarilor”, au declarat, pentru euroolteniainfo.com, surse din Directorat.

În acte, sunt trecute ca investiții

Complexul Energetic Oltenia a ajuns să dețină aceste active – și nu doar cele bisericești, ci și clădiri sau drumuri, pe măsură ce a deschis noi fronturi de lucru. Cărbunele descoperit sub sate și care trebuia scos a determinat mutarea acestora în alte locuri. Pe noile locuri, CEO a ridicat case, școli, biserici pentru săteni. Toate acestea sunt însă trecute în acte ca investiții ale Complexului și nu pot fi înstrăinate așa ușor. Rând pe rând, de ani de zile, miniștrii care se instalau la București aflau de această problemă și dădeau dispoziții să se ia măsuri. Nu s-a întâmplat nimic. Prin CEO chiar circulă o glumă: dacă nu îți vezi de treabă, te fac paznic la clopotniță!

ÎPS Irineu se află azi în Gorj

Mitropolitul Olteniei, Înalt Prea Sfințitul Irineu, spune că această poveste este o supărare pentru Arhiepiscopia Craiovei. Și că de ani de zile a făcut cereri expres către minister, către CEO. Astăzi se afla în Gorj.

„L-am sunat pe domnul Burlan – președintele Directoratului – să stabilim o întâlnire. Noi vrem de ani de zile să recuperăm ce e al nostru. Ei nu administrează nicio biserică. Ele au avut costuri mari, pe care noi le-am plătit, inclusiv picturile, întreținerea. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să rezolvăm. Nu avem noi nevoie să ne sponsorizeze ei. Doar să ni le dea. Ce fac ei cu ele? Nu le stă bine celor de la CEO cu bisericile noastre”, a declarat ÎPS Irineu, în exclusivitate, pentru eurooltenia.info.com.

Premierul Tudose: Sunteți nebuni la cap!

Mitropolitul spune că problema e cunoscută de toată lumea din județul Gorj, inclusiv de parlamentari. „Am fost și la primul ministru dintr-o vreme, Mihai Tudose. I-am spus situația și a pus mâna pe telefon și a sunat: Măi, voi aveți la CEO biserici și cimitire? Și persoana i-a răspuns „Avem! Dar ce nu avem noi la CEO?”. Iar Tudose a spus: „Sunteți nebuni la cap!”

„Problema aici nu este a noastră. Noi am cerut de nenumărate ori să ni se dea aceste bunuri. Nu noi trebuie să luăm aprobare de la AGA! La noi e simplu. Aici nu este vorba de birocrație, ci de voință”, mai spune ÎPS Irineu.

Vot în AGA sau lege modificată

Sunt două căi prin care CEO poate scăpa de aceste active neperformante. Prima e mai simplă, aparent, și se referă la votul Adunării Generale a Acționarilor. Dar aici se pare că e un blocaj meschin: dacă sunt mai puține active, valoarea partipației la acțiuni e mai mică. Cu alte cuvinte, dacă ai 3 capre și dai două, rămâi cu una! Deci, acționarii nu vor!

A doua variantă este modificarea Legii privatizării. Cei de la CEO au scris și articolul cu pricina, dar de zece ani niciun guvern nu a vrut să facă această modificare.

Ultimele stiri

Klaus Iohannis a avansat în grad zeci de ofițeri MApN, SPP, MAI și STS

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi o serie de decrete de avansare în grad. Au primit grade...

Florin Barbu, candidat PSD Olt: „Repornim irigațiile!”

Florin Barbu, candidat din partea PSD Olt la Camera Deputaților, vrea să susțină și din postura de parlamentar sistemul de irigații, agricultura...

Adrem angajeaza:

Studii: medii tehnice. Cunoştinţe specifice: • Cunoştinţe privind aparatele de măsurare;• Cunoştinte minime de informatică (IT).

Marius Oprescu, PSD Olt: Guvernul își maschează neputința cu vaccinarea

Preşedintele PSD Olt, Marius Oprescu, consideră campania pentru vaccinarea împotriva COVID-19 drept o încercare a Guvernului de a „acoperi această incapacitate pe...

Ministrul Economiei, atac la distribuitorii de gaze: „Ce au făcut? Nimic!”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a criticat dur companiile de distribuție de gaze, într-un interviu acordat în urmă cu scurt timp Agenției Agerpres....

More Articles Like This