duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

Iulian Popescu, PNL Gorj: România are nevoie de fibră optică și rețea de aerodromuri

La finalul săptămânii trecute a avut loc la Stănești, în Gorj, cel mai mare eveniment din aeronautica românească organizat în acest an. Cel care s-a ocupat de acțiune este Iulian Popescu, de la PNL Gorj, consilier de stat al premierului de digitalizare și președinte al Asociației Excelsior din Gorj. Obiectivul nu a fost distracția, a declarat el pentru euroolteniainfo.com, ci o viziune pe termen lung prin care să scoatem Gorjul din izolare.

La eveniment au fost mii de oameni, dar și foarte multe instituții și companii din domeniu. De la facultăți, la firme producătoare de tehnică aeronautică sau de drone, de la aerocluburi, la societăți ca Aerostar Bacău sau Blue Air.

L-am întrebat pe Iulian Popescu ce urmează să se întâmple după evenimentul de la Gorj. „Viziunea mea este una pe termen lung și pleacă de la ideea că România are nevoie de mai mult de cinci orașe și restul pustietate, cum e acum. Pentru asta, ai nevoie de două lucruri: fibră optică și o rețea de aerodromuri. Gorjul este un studiu de caz, un proiect pilot, de la care să pornim astfel încât să creăm în fiecare județ un aerodrom pentru curse regionale, chiar dacă județul respectiv are aeroport. În acest moment, dacă ești om de afaceri din Gorj și vrei să discuți cu partenerul tău din Alba Iulia, faci 5 ore pe drum. Sau pe-acolo. O rețea de aerodromuri poate fi utilă pentru curse mici, cu 20 – 30 de persoane care călătoresc în interes de afaceri, de turism sau chiar pentru situații de urgență. Această rețea se poate face cu fonduri europene, cu implicarea oamenilor de afaceri, nu neapărat a statului. Statul, prin autoritățile locale, poate susține aceste proiecte prin teren sau utilități. Sunt detalii tehnice care trebuie analizate. Dar se poate face. Și trebuie ca populația să învețe să își dorească mai mult”, a declarat, pentru euroolteniainfo.com, Iulian Popescu.

Primul pas pe care Iulian Popescu vrea să îl facă este să creeze un aerodrom certificat în Gorj.

„Vorbim de un fel de aerotaximetrie. Am auzit că au mai fost intenții în acest sens, de a se face astfel de curse, de trasee cu avioane mici. Ca la autobuz, doar că nu pe șosea. Din păcate, România nu a investit, în zona de transporturi, și în infrastructura aviatică, s-a concentrat doar pe cea rutieră. Astfel de curse regionale, cu zboruri între județe, cred că e ceva care se poate realiza. Eu plec mereu de la această idee, că se poate. Trebuie să vrei și ai curaj”, mai explică Popescu.

Evenimentul de la Stănești, Gorj Aero Show, s-a bucurat de impact mediatic, lucru urmărit de organizatori. „Am vrut ca Gorjul să fie subiect de știri pe o temă pozitivă și cred că am reușit. Asta duce la pasul următor, pentru că altfel soliciți susținere politică pentru proiecte, altfel ești perceput de mediul de afaceri când ieși din izolare. Când ești capitala aeronauticii, ești sub reflector. Și de aici efecte pozitive pentru toți cei din județ”, ne-a mai spus Iulian Popescu.

 

 

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie