duminică, februarie 28, 2021
5.6 C
Craiova

Joe Biden a fost, în 2014, la București. A vorbit despre Cuza. Vă mai amintiți?

Joe Biden, președintele de azi al SUA, a fost, pe vremea când era vicepreședinte, într-o vizită oficială la București. A avut un discurs oarecum neobișnuit despre corupție. Alegerea în funcția de președinte a lui Joe Biden a prilejuit o rememorare a acelui moment pe rețelele de socializare din România.

Joe Biden a vorbit despre ocaua lui Cuza.

„Recent, am auzit o poveste veche a lui Cuza, fondatorul României moderne. Se spune că s-a deghizat ca ţăran şi s-a dus la piaţă şi a pretins că cumpără lapte de la un negustor care îi păcălea pe cumpărători folosind două măsuri. Una mare şi alta mică”, a spus Joe Biden.

„Cuza l-a confruntat pe negustorul necinstit şi l-a obligat să meargă prin piaţă cu cele două măsuri ca să le vadă fiecare. Şi nimeni nu a mai cumpărat de la acel negustor”, a continuat actualul președinte american.

Contextul era dat de în care gândesc investitorii.

„Este o parabolă care spune de fapt cum gândesc investitorii de azi. Ei vor să facă business unde sunt trataţi echitabil şi ştiu să deosebească măsura adevărată. Niciun conducător, fie Cuza, fie în timpul nostru nu poate să facă aceste lucruri singur”, a mai spus Biden.

„Vă îndemn să faceţi paşi înainte! Cereţi instituţiilor să fie libere de influenţa politică! Nimeni nu e deasupra legii! Este nevoie de politicieni care să înţeleagă că Guvernul există ca să servească oamenii nu invers. Trebuie să fie judecători fără frică, poliţişti curajoşi care ignoră agresiuni şi intimidare. Trebuie ca liderii să lupte împotriva corupţiei pentru că, de fapt, luptând împotriva corupţiei se îmbunătăţeşte mediul de afaceri”, a punctat Joe Biden.

Actualul președinte american a vorbit și despre presă.

„Este nevoie de o presă independentă care nu depinde de nimeni. Este nevoie de o implicare activă şi pasionantă a fiecăruia. Democraţia nu poate să supravieţuiască fără participarea activă a cetăţenilor. Când spunem că societatea civilă este esenţa democraţiei – şi literalmente este – ne bazăm pe societatea civilă să scoată la iveală nedreptatea, să dea voce minorităţilor”, a susţinut Joe Biden în discursul său.

Românii care l-au susținut pe Biden au postat pe Facebook fragmente din discursul său o dată cu aniversarea Unirii de la 1859. Unii au scris că îl felicită pe noul președinte al Statelor Unite, iar alții și-au pus întrebarea dacă România a făcut progrese de atunci, din 2014, și până azi sau corupția continuă să facă legea în țara noastră? Întrebare legitimă, fără îndoială!

Ultimele stiri

Polițiștii șpăgari de la Olt, ajutați de Curtea de Apel Craiova: flagrantul e respins!

Probele prin care era dovedit flagrantul în cazul celor patru polițiști șpăgari de la Poliția Rutieră Olt au fost...

Mai multe articole din aceeasi categorie