marți, august 9, 2022
30.6 C
Craiova

Jumătate din locurile la școlile profesionale din Dolj, rămase libere

Chiar dacă se caută profesioniști pe piața muncii și se oferă și burse, în Dolj mai sunt 389 de locuri rămase libere la şcolile profesionale. Opţiunile se mai pot depune azi pentru cea de-a doua etapă de admitere.

Managerii liceelor din Dolj care au în oferta educaţională şi şcoli profesionale spun că specializările pe care le au la învăţământul profesional sunt solicitate de agenţii economici, dar că acest tip de învăţământ nu este încă apreciat de părinţi şi de elevi şi aşa se explică faptul că au mai rămas locuri libere, relatează gds.ro. În Dolj au fost aprobate pentru învăţământul profesional 840 de locuri şi au mai rămas neocupate 389 de locuri.

„La învăţământul profesional se oferă elevilor o bursă de 200 de lei, iar la învăţământul profesional dual se adaugă, pe lângă bursa de stat, şi bursa de la angajator. În total, elevii primesc cel puţin 400 de lei pe lună. După cei trei ani de şcolarizare, ei au prioritate la angajare la operatorul economic. Calificările pe care le avem sunt foarte căutate pe piaţa muncii. Se caută şi electricieni şi sudori. Numai că elevii şi părinţii consideră că cel puţin calificarea de sudor este foarte grea, chiar dacă s-au schimbat standardele de muncă.

Mult mai interesaţi de această calificare au fost adulţii. Am avut un curs de calificare de şase luni la care au venit foarte mulţi adulţi. Sperăm să completăm locurile la învăţământul dual după această a doua etapă de admitere. La învăţământul profesional dual pot să vină şi tineri, cu vârste 18 şi 25 de ani, care sunt absolvenţi de gimnaziu. Aceştia se înscriu la liceu seral şi pot să urmeze şi cursurile învăţământului profesional dual”, a spus Ileana Dogaru, directorul Liceului Tehnologic „Ştefan Odobleja” din Craiova.

Se caută instalatori dar s-au înscris doar trei elevi

Şi Liceul „Matei Basarab” din Craiova mai are locuri la învăţământul profesional dual la specializarea instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze. Au fost aprobate 10 locuri din care au fost ocupate doar 3.

„Au venit să se înscrie doar trei elevi la o specializare cu tradiţie, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, care este şi foarte căutată pe piaţa muncii locală dar şi europeană. Avem mare nevoie de instalatori. Nu cred că este foarte importantă bursa pe care o oferă învăţământul profesional sau învăţământul profesional dual. Este important ce oferă pe termen lung o specializare”, a spus Matilda Blagu, directorul Liceului „Matei Basarab” din Craiova.

Acestea sunt doar câteva dintre liceele care mai au locuri la învăţământul profesional. Lista completă cu toate locurile libere la învăţământul profesional se află pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Elevii care nu au fost admişi în clasa a IX-a după prima etapă mai pot depune opţiuni pentru învăţământul profesional până azi.

Sursa: Gazeta de Sud

 

Ultimele stiri

China se pregătește de un scenariu terifiant: cucerește Taiwanul, iar apoi îl apără de o forță externă, cel mai probabil SUA

Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a anunțat marți exerciții iminente menite să încercuiască și să apere insula...

Mai multe articole din aceeasi categorie