Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Juncker compara Parlamentul britanic cu Sfinxul Egiptean! Politicienii europeni sunt exasperati de modul cum colegii britanici au respins de mai multe ori acordul de Brexit!

Respingerea de catre Parlamentul britanic a acordului cu UE pentru Brexit i-a exasperat pe politicienii europeni! Astfel, posibilitatea ca Marea Britanie sa se retraga din Uniune fara niciun acord este din ce in ce mai mare. Liderii de la Burxelles si-au aratat frustrarea fata de deciziile colegilor si au inceput sa ii ironizeze.

Declaratia care a atras cel mai mult atentia a fost cea a lui Jean Claude Juncker care a spus ca “dacă ar fi să comparăm parlamentul britanic cu Sfinxul egiptean, Sfinxul este o carte deschisă în comparaţie cu parlamentul britanic”.

Juncker a reacţionat astfel după ce luni Camera Comunelor a respins pentru a doua oară prin ”voturi orientative” (indicative votes) o serie de amendamente ce sugerau o formă de Brexit care să menţină relaţii cât mai apropiate cu UE (precum modelul norvegian), organizarea unui referendum privind orice acord de retragere din UE sau anularea Brexitului, iar săptămâna trecută a respins pentru a treia oară acordul de retragere pe care Theresa May l-a convenit cu Bruxelles-u

Pe langa aceste intepaturi, ambele parti cauta inca o solutie, dar toata lumea este de acird ca totul depinde de Parlamentul britanic.

”Singura cale de a evita un Brexit fără acord este şi va fi printr-o majoritate pozitivă” în parlamentul britanic, a declarat marţi negociatorul şef al UE în dosarul Brexit, Michel Barnier. ”Nu s-a conturat nicio majoritate pentru ceva. Sunt numai majorităţi contra”, a adăugat el, remarcând totuşi că opţiunea unei uniuni vamale a Regatului Unit cu UE a fost respinsă de Camera Comunelor la o diferenţă mică de voturi.

Barnier a confirmat că UE ar accepta o asemenea uniune vamală şi că declaraţia politică privind relaţiile post-Brexit dintre blocul comunitar şi Regatul Unit ar putea fi modificată aproape imediat pentru a include o astfel de înţelegere.

Mai mult, declaraţia politică ar lăsa uşa deschisă pentru o relaţie şi mai strânsă, inclusiv o participare a Regatului Unit la piaţa unică europeană, a indicat el, asigurând totodată că Londra şi Bruxelles-ul vor putea colabora după Brexit în multe domenii ce ţin de politica externă şi de securitate, dar numai după ce va fi soluţionată problema acordului de retragere.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of