VIDEO. Klaus Iohannis aduce de la UE 80 miliarde de euro

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat în urmă cu scurt timp că în urma negocierilor de la Bruxelles, România va beneficia de suma de 80 de miliarde de euro pentru relansarea economică de după pandemie.

„După patru zile și patru nopți de negocieri complicate în Consiliul European, am ajuns în această dimineață la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. Am obținut pentru țara noastră o sumă impresionantă – 80 miliarde de euro, pe care o vom folosi pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. De asemenea, o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansarea economică.
Vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a spus președintele.

Negocieri și compromisuri

Fondul de redresare al UE va fi compus din 390 de miliarde de euro sub formă de subvenții și 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Aceste sume se vor alătura celor aproximativ 1.000 de miliarde de euro, care vor forma bugetul Uniunii pe următorii 7 ani.

A fost, în final, un compromis între viziunea statelor care doreau austeritate – Austria, Olanda, Danemarca, Suedia şi Finlanda, și celelalte țări, în frunte cu Germania și Franța, care voiau 500 de miliarde de euro pentru subvenții, iar restul pentru împrumuturi.

Datorie comună

Liderii Uniunii Europene au ajuns cu greu la un acord privind pachetul esenţial de relansare economică prin care Comisia Europeană va asuma în premieră o datorie masivă în comun, în efortul de reactivare a economiilor afectate de recesiune, scrie cotidianul Financial Times, citat de Mediafax.

După zile de dezbateri uneori acide, liderii ţărilor europene au elaborat bazele pachetului de 750 de miliarde de euro menit să finanţeze eforturile de reconstrucţie în zonele Uniunii Europene afectate grav de pandemie.


Fondul de relansare va avea ca element central un program de granturi de 390 de miliarde de euro destinat ţărilor UE afectate din punct de vedere economic – o sumă semnificativ mai mică decât setul de 500 de miliarde de euro propus iniţial de Berlin şi Paris.


Acordul aşteptat, orchestrat de cancelarul german, Angela Merkel, şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, este rezultatul unor negocieri-maraton, care durează la Bruxelles de vineri dimineaţă.


Articole asemanatoare