Klaus Iohannis: „Nu iau în calcul un guvern de uniune națională”

Președintele Klaus Iohannis a făcut în urmă cu scurt timp o declarație de presă. Acesta a vorbit despre decizia Curții Constituționale, potrivit căreia numirea lui Ludovic Orban premier pentru a doua oară încalcă legea fundamentală.

„Nu iau în calcul un  guvern de uniune națională. Situația este extrem de serioasă, nu comentez decizia CCR, dar evident că voi pregăti câteva demersuri extrem de concrete, pe care le voi anunța imediat ce voi lua aceste decizii. Am spus-o și o repet: nu voi desemna un premier PSD! Nu există niciun partid și nicio coaliție care are majoritate în Parlament, așadar nu voi desemna un premier decât în momentul în care voi considera că există o majoritate foarte bună în acest sens”.

Nu putem continua cu guverne demise semestrial

Șeful statului a spus că situația actuală trebuie oprită. Dar că șansele organizării de alegeri anticipate au scăzut sub 50 la sută. „Cea mai legitimă formă este revenirea la votul românilor și o nouă majoritate capabilă să guverneze pentru cetățeni. Avem nevoie de un nou legislativ care să ofere o nouă majoritate care să asigure dezvoltare țării. Nu putem să continuă așa. Cu guverne demise semestrial. Vedem că PSD -ului îi est frică să se întoarcă la popor. Îi asigur pe români că România e guvernată, chiar dacă are un guvern interimar. Situația generată  inconștient de PSD trebuie oprită”, a spus președintele.

PSD, „iresponsabil”

„PSD e un partid iresponsabil. După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase guvernări, după ce a demis guvernul Orban, PSD  a creat o nouă criză prin sesizarea CCR. Nu voi comenta, așa cum știți că nu am comentat. Voi aștepta motivarea. Este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor. Vedem, pe de o parte, un guvern demis pentru că a încercat să debirocratizeze administrația locală, și, pe de altă parte, un PSD obsedat de putere care refuză să accepte legitimitatea de a guverna”, a mai punctat șeful statului.

Curtea Constituțională a stabilit, azi, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis. Sesizarea Curții a fost făcută de PSD.

Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va proceda la desemnarea unei alte persoane pentru funcția de prim-ministru.

Ciolacu: Gata cu joaca!

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că nu va mai merge la președinte cu o altă propunere de premier, după ce a fost deja, cu Remus Pricopie și a fost respins.

„Cu 7 voturi ”pentru”, Curtea Constituțională a României a pus astăzi capăt mascaradei unui premier care nu a vrut să guverneze. Care a fugit de responsabilitate. Și care a crezut că poate face ce vrea cu democrația.

Legea fundamentală a statului a fost gândită pentru a rezolva situațiile existente într-o societate normală, nu crizele artificiale născute din ultimul sondaj de opinie.

Gata cu joaca, domnilor! Astăzi, mai mult decât oricând, este nevoie de un guvern cu puteri depline care să poată lua măsuri ferme și clare. Nu este timp de pierdut. Siguranța oamenilor trebuie să fie acum pe primul loc!”, a scris Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, pe Facebook.

PMP îl va propune premier pe Traian Băsescu

Liderul PMP Eugen Tomac a declarant că Traian Băsescu ar fi o propunere bună de premier, pentru că fostul președinte al României are suficientă experiență pentru a trece țara de acest moment de criză.

Articole asemanatoare