vineri, iulie 1, 2022
27.3 C
Craiova

Klaus Iohannis participă la Summit-ul „Inițiativa celor trei mări”, în Bulgaria

Preşedintele Klaus Iohannis participă, astăzi și mâine, la cel de-al şaselea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), organizat în Bulgaria.

Potrivit agendei, şeful statului participă astăzi la dineul oficial prilejuit de reuniune. Mâine, el va participa la summitul organizat la Palatul Naţional al Culturii din Sofia, urmând să susţină o conferinţă de presă comună cu omologii din Bulgaria, Rumen Radev, Polonia, Andrzej Duda, şi Letonia, Egils Levits.

Administraţia Prezidenţială arată, într-un comunicat, că evenimentul la nivel înalt de la Sofia marchează reluarea activităţilor în format fizic ale Summitului, inclusiv ale Forumului de Afaceri al I3M (aflat la a treia ediţie), după Summitul Virtual din 2020 de la Tallinn, organizat în condiţiile restrictive impuse de pandemia de COVID-19.

Alături de liderii ţărilor participante la I3M, la Summitul din acest an vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Statele Unite ale Americii, Germania şi Comisia Europeană, precum şi Fondul Monetar Internaţional şi, ca invitat, Republica Elenă.

La Summitul de la București, din 17-18 septembrie 2018, au fost adoptate decizii esențiale pentru viitorul Inițiativei, precum:

  • lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei și digital;
  • organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (cu peste 600 oficiali și reprezentanți ai mediului de afaceri din statele participante la Inițiativă și din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, precum și reprezentanți ai UE și ai instituțiilor financiare europene și internaționale);
  • lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele de către 7 Camere de Comerț din cele 12 state participante);
  • inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind Fondul de Investiții al I3M de către 6 instituții de profil din cele 12 state participante).

 

Ultimele stiri

Acuzații de delapidare la BRD: percheziții și în Olt, Gorj și Vâlcea

Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond...

Mai multe articole din aceeasi categorie