Klaus Iohannis și Lia Olguța Vasilescu, acuzați de discriminare

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a transmis un comunicat prin care anunță o serie de sancțiuni aplicate mai multor politicieni. Printre aceștia, președintele Klaus Iohannis, Traian Băsescu, Lia Olguța Vasilescu sau primarul Timișoarei.

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor în data de 20 mai 2020, a decis să îl amendeze pe șeful statului cu 5.000 de lei pentru declarațiile referitoare la intenția PSD de a da Ardealul ungurilor.

„În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor. Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă”, a spus Klaus Iohannis după ce Camera Deputaților a adoptat tacid proiectul de lege privind înființarea Ținutului Secuiesc.

CNCD consider că aceasta „reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Klaus Werner Iohannis. Constatarea a fost 6-1, amendă 5-1”.

Nici Lia Olguța Vasilescu nu a fost „iertată”

„Afirmația doamnei Lia Olguța Vasilescu: „Domnul Klaus, cred deja se și vede șef de lagăr de concentrare și toți PSD-iștii băgați acolo la reeducare”, se încadrează în limita libertății de exprimare și este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi)”, se arată în comunicatul Consiliului.

Au mai fost acuzați de discriminare:

– Liviu Nicolae Dragnea pentru că s-a referit la protestatari antiguvernamentali ca la „unelte jalnice ale acestor securiști”, „curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani”, „erau patru șobolani care puneau tot felul de întrebări”).

– Robert Tiderle reprezentant Papaya Advertising care a spus că „nu angajăm pesediști”.

– primarul Timișoarei, care a interzis manelele pe spațiul public.

– Ludovic Orban, care a spus „Toată ciuma roșie, toți cei care se băteau cu cărămida în piept că ei fac referendumul pentru familie, arătându-și ca niște farisei credința, dar nu în Dumnezeu, ci în idolul la care nu au voie să se închine, s-au dus și au sărbătorit la nuntă, sfidând pe toți românii care cred în Dumnezeu, care respectă tradiția bisericii și care țin în această perioadă postul Paștelui. Ăștia nici atei nu sunt, ci mai degrabă sunt păgâni și nu mai au voie să conducă România”.

– Traian Băsescu, pentru afirmația: „cine are pensii speciale fură bani…..dorm cu pușca în pat și de asta trebuie să aibă pensii speciale, uitând să ne spună că marea lor contribuție la securitatea României a fost că erau la munci agricole înainte de Revoluție, strângeau porumb prin Insula Mare a Brăilei și deodată și-au dat seama că le trebuie pensii speciale”.

Marcel Ciolacu, reacție rapidă

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat prompt după anunțul CNCD.

„Președintele Iohannis are obligația de a-și cere public scuze și de a promite românilor că nu va mai încerca să-și țină partidul în viață cu teme nedemne pentru un președinte european.

Derapajul președintelui privind Ardealul a fost sancționat astăzi de CNCD. Un gest necesar, dar simbolic. Din păcate, răul pe care Iohannis l-a făcut prin discreditarea funcției prezidențiale rămâne imens.

Președintele ar fi trebuit să știe că, în Europa sec. XXI, nu mai poate veni cu asemenea petarde grosolane în spațiul public. A făcut România de râs în toate cancelariile europene!

Prioritățile românilor sunt altele, domnule Iohannis! Și ar trebui să înțelegeți inclusiv acest lucru!”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Articole asemanatoare