Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Kovesi a umilit coalitia PSD-ALDE si a castigat si in Comisia LIBE! Cum se va desfasura ultima etapa a alegerii procurorului sef european si de cine depinde succesul romancei!

Laura Codruta Kovesi a castigat ambele voturi in cele doua comisii care au intervievat cei 3 candidati la postul de procuror sef european. Romanca a avut 12 voturi in Comisia CONT, fata de 11 ale candidatului francez si 1 al celui german, Apoi, diferenta s-a marit in Comisia LIBE, unde fosta sefa a DNA a avut 26 de voturi, fata de 22 ale francezului si tot unul al germanului. Urmeaza acum ultima faza a selectiei. Adica negocieri intre reprezentantii Parlamentului European si cei ai Consiliului Uniunii Europene care vor alege, prin consens, primul procuror sef al Europei.

Ultima etapa se va intinde pe o perioada mai lunga si va arata astfel:

  • Probabil joia viitoare, pe 7 martie 2019, conferința săptămânală a președinților va decide reprezentanții Parlamentului European la negocierile cu Consiliul. Conferința președinților este compusă din liderii grupurilor europarlamentare plus președintele PE, Antonio Tajani (PPE – Italia). Liderii celor mai mari grupuri parlamentare, foarte influenți, par în general favorabili lui Kovesi: Manfred Weber (PPE – Germania), Udo Bullmann (S&D – Germania), Syed Kamall (ECR, UK), Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia), Ska Keller (Verzi – Germania) etc.
  • În mod normal, dar nu obligatoriu, la negocieri vor fi desemnați președinții celor două comisii competente, LIBE și CONT. La LIBE, președinte este britanicul Claude Moraes, socialist (laburist). La CONT, președintă este Ingeborg Grassle (PPE), creștin-democrată din Germania. Moraes, ca britanic, urmează să iasă din Parlamentul European, odată cu Brexit-ul. Ca politician laburist nu are foarte mari perspective de carieră în Marea Britanie, iar după Brexit i-ar prinde bine, mai degrabă, un job în Parlamentul European și ar avea nevoie de susținerea PSD-iștilor în cadrul grupului S&D. Mult mai favorabilă lui Kovesi i-ar fi germana Grassle, mai ales că Germania nu avea oricum o miză în candidatul Andres Ritter pentru șefia Parchetului European, guvernul de la Berlin fiind mai interesat de funcția de președinte al Băncii Centrale Europene, cu sediul la Frankfurt, post pe care îl mai deține italianul Mario Draghi până în mai 2019.

Ce urmează în Consiliul UE

  • În mod normal, în Consiliul COREPER II, România, Germania și Franța nu ar trebui să-și trimită ambasadorii la negocierile cu Parlamentul European, pentru că din aceste țări sunt cei 3 candidați. prin urmare vor merge la negocieri 3 ambasadori, din statele UE aderente la Parchetul European și care preiau în continuare de la România Președinția Rotativă a Consiliului UE. Astfel, negociatorii din partea Consiliului, de care va depinde soarta lui Kovesi, ar urma să fie ambasadoarea Finlandei, Marja Rislakki, ambasadorul Croației, Mato Škrabalo, și ambasadorul Portugaliei, Nuno Brito. În Croația este la putere un partid membru PPE, în Finlanda, un partid membru ALDE Europa, iar în Portugalia, un partid membru al S&D.
  • În urma negocierilor, Parlamentul și Consiliul ar trebui să ajungă la un nume comun pentru funcția de procuror-șef european.
  • În final, Consiliul COREPER, la nivelul celor 22 de ambasadori ai statelor UE care au aderat la Parchetul European, trebuie să dea votul formal asupra candidatului ieșit din negocierile cu Parlamentul European.

Potrivit unor surse diplomatice, miercuri, 27 februarie, pe agenda Consiliului COREPER figura o informare a Comisiei Europene privind stadiul pregătirii logistice – mașini, sediul de la Luxemburg, personal tehnic etc. – a viitoarei instituții de Parchet European, întrucât noua instituție ar trebui să devină operațională din 20 noiembrie 2020. 

Având în vedere termenul destul de scurt, parlamentarii europeni ar fi înclinați să tranșeze rapid problema numirii procurorului-șef european, în actuala legislatură, având în vedere că în mai vin alegerile pentru un nou Parlamentul European, care va da apoi noua Comisiei Europeană.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of