miercuri, decembrie 8, 2021
3.2 C
Craiova

Kovesi: „Vom investiga persoane puternice. Nu mi-e frică”

Procurorul general european Laura Codruța Kovesi vorbește într-un interviu pentru presa italiană, despre provocările funcției pe care o deține acum, dar și despre cum la 22 de ani intra în magistratură auzind fraze precum „Parchetul nu este pentru femei”. Ea a declarat că Parchetul European (EPPO) este una dintre cele mai mari provocări și că e conștientă că nu va fi ușor să investigheze persoane puternice și bogate.

EPPO a cerut de la Comisia Europeană un buget de 55 de milioane de euro, dar a primit 45.

Fonduri substanțiale pentru traduceri

Potrivit profit.ro, cea mai mare a bugetului Parchetului European este destinată cheltuielilor operaționale, programate la 21,88 milioane euro, din care 8,84 milioane euro reprezintă remunerarea procurorilor europeni delegați din țările membre UE participante la EPPO. La nu mai puțin de 6,57 milioane euro sunt estimate costurile pe 2021 ale traducerii în cele 22 de limbi ale statelor participante a tuturor documentelor operaționale ale Parchetului, inclusiv a celor legate de spețele anchetate de EPPO.  Cheltuielile operaționale cu IT&C sunt estimate la 3,15 milioane euro, cele administrative cu echipamente hardware și software (nedestinate operațiunilor specifice ale EPPO) – la 850.000 euro, iar cele cu servicii de protecție și pază – la 1,3 milioane euro.

Bani pentru experți

Bugetul EPPO pe acest an prevede cheltuieli totale de personal de 19,67 milioane euro, aici fiind incluși nu doar salariații Parchetului, ci și colaboratorii externi pe bază de contract, experții din statele membre care vor presta servicii pentru instituție, precum și costurile de recrutare și transfer de personal. Organigrama EPPO prevede pentru 2021 un număr de 95 de angajați proprii, la care se adaugă un efectiv de personal contractual de 35 de persoane, în total 130 de oameni. Costurile de închiriere și dotare a sediului din Luxemburg al instituției sunt estimate la 1,15 milioane euro, la care se adaugă 880.000 euro pentru echipamente tehnice (audio-vizuale și altele) și mobilă, plus mutarea, transportul și instalarea acestora, și încă 200.000 de euro pentru polițe de asigurare, mentenanță și curățenie.

Plan de comunicare pentru reputația EPPO

Transportul, diurnele și alte costuri ale personalului EPPO aflat în misiuni specifice sunt estimate la 300.000 euro. 50.000 euro au fost prevăzuți în buget pentru comunicare internă și externă, alocare care va finanța „inclusiv dezvoltarea unui plan privind reputația Parchetului, prin consolidarea brandului acestuia, o reflectare obiectivă și echilibrată în media, stabilirea unui sistem de monitorizare și alertă timpurie cu privire la media și a unui plan de comunicare de criză”.

Redăm interviul acordat de Laura Codruța Kovesi pentru publicația italiană Il Sole 24 Ore, preluat de la Hotnews:

Reporter: Cum au fost primii dvs. ani ca femeie procuror?

Laura Codruța Kövesi: La scurt timp după numirea mea am mers la o fabrică, unde a avut loc un accident. Când am ajuns, ofițerul de securitate m-a oprit: „Hei, fată, astăzi nu sunt întâlniri cu studenții!”. I-am răspuns că nu sunt studentă. Însă a insistat: „Pleacă, trebuie să sosească procurorul”. Când i-am arătat insigna, explicându-i că eu sunt procurorul, a fost foarte surprins. Mi-am dat seama că, fiind tânără și femeie, îi era greu să mă ia în serios.

Reporter: Și apoi aţi devenit prima femeie procuror general.

Laura Codruța Kövesi: Şi prietenii mei erau îngrijorați: se temeau că nu voi putea termina mandatul. Pentru că eram prea tânără și pentru că eram femeie. Dar eram hotărâtă să le dovedesc că se înşelau. Și am finalizat nu doar unul, ci două mandate.

Reporter: Nu au lipsit amenințările, aţi trebuit să trăiţi cu escortă. În 2018, funcția de șef al Direcției anticorupție a fost revocată la cererea ministrului justiției și România, s-a opus numirii dvs. în funcția de șef al Parchetului European. Ce v-a ajutat să mergeţi înainte?

Laura Codruța Kövesi: În adolescență, jucam baschet într-un orășel din România. Mi-a plăcut sportul, competiția, jocul corect, munca în echipă. Ultimii ani au fost cei mai dificili din viața mea personală și profesională. Numai că nu sunt obișnuită să mă las descurajată, sau să renunț. Sportul m-a învățat că munca, curajul, tenacitatea pot depăși orice prejudecată. A fost un drum lung, cu multe obstacole, dar am încercat întotdeauna să fac o treabă bună: acest lucru mi-a dat puterea de a nu renunța.

Reporter: Ce înseamnă să fii lider feminin?

Laura Codruța Kövesi: Nu știu dacă există o modalitate feminină de a suporta greutatea conducerii. Pentru mine, a fi o femeie care lucrează în domeniul justiției înseamnă a câștiga încrederea altora și, mai presus de toate, a o menține. Dar ceea ce contează cel mai mult este să nu fii singură. Am fost susținută mereu de mii de oameni care au crezut în lupta împotriva corupției, în statul de drept și în valorile europene. Fără ajutorul lor nu aș fi ajuns acolo unde sunt.

Reporter: Acum trebuie să înceapă activitatea Parchetul European. Ar fi trebuit să fie operațional la sfârșitul anului 2020, însă data a fost amânată. Când va începe?

Laura Codruța Kövesi: Dacă ar depinde de noi, am fi început de mâine. La nivel central suntem pregătiți: procurorii europeni au fost numiți în iulie 2020. Cu toate acestea, lipsește un element cheie: procurorii europeni delegați care trebuie să efectueze investigații în cadrul statelor. Suntem deosebit de îngrijorați de Italia, deoarece este foarte târziu. Mă bazez pe noul ministru al justiției pentru a accelera procedurile.

Reporter: În Italia, investigațiile pentru fraudă împotriva bugetului european ar putea oscila între 500 și o mie în fiecare an (printre cele mai multe din Europa). Câți avocați ar fi necesari?

Laura Codruța Kövesi: Numărul de cazuri potențiale este rezultatul unei estimări. Oricum, Italia va avea unul dintre cele mai mari numere de procurori europeni delegați, însă este prea devreme pentru a spune câți anume.

Reporter: În ce alte țări lipsesc procurori europeni delegați?

Laura Codruța Kövesi: Până acum am numit 32 de procurori delegați din 7 țări: Slovacia, Germania, Estonia, Lituania, Olanda, Republica Cehă și România. Evaluăm candidați din Bulgaria. În majoritatea celorlalte țări procesul este în desfășurare, în timp ce în Italia nu a început încă.

Reporter: Cooperarea judiciară nu va fi ușoară. Cum veţi lucra?

Laura Codruța Kövesi: Procuratura Europeană este un adevărat punct de cotitură. Structura și puterile sunt fără precedent, concepute special pentru a avea un impact major asupra investigațiilor transfrontaliere. Va fi ușor? Nu, 22 de state înseamnă 22 de legislații, 22 de proceduri, 22 de structuri, 22 de culturi… Dar sunt convinsă că suntem pregătiţi. Avem concentrarea corectă, spiritul potrivit, determinarea corectă de a reuși. Nu cunosc o provocare mai interesantă.

Reporter: În raportul către Parlament, nu aţi ascuns problemele legate de resursele economice și de personal, întrebând deschis, dacă obiectivul era cel de a avea un Parchet eficient, sau pur și simplu de a arăta că acesta există. Au fost rezolvate aceste noduri?

Laura Codruța Kövesi: Trebuie să mărturisesc că obținerea unui buget suficient pentru 2021 a fost o provocare mult mai mare decât mă așteptam. Pentru mine era clar că volumul de muncă va fi mult mai mare decât cel prevăzut, având în vedere creșterea semnificativă a intereselor financiare europene de protejat. Cerem 55,5 milioane față de cele 37,7 milioane propuse de Comisie. Am primit aproape 45, un compromis bun. Ne-ar plăcea să folosim acești bani pentru a crește personalul și negociam deja cu Comisia.

Reporter: Infracțiunile de competența EPPO sunt infracțiuni importante care implică, prin urmare, persoane puternice.

Laura Codruța Kövesi: Desigur, vom investiga persoane puternice și bogate. Nu mi-e frică. Dacă eşti curajoș și respecți întotdeauna legea, rezultatele bune sunt asigurate.

 

 

 

Ultimele stiri

Horoscop 7 decembrie. Ce ne rezervă astrele?

Predicțiile zilei de 7 decembrie 2021. Berbec Dacă ai avea mai multe zile precum aceasta, atunci toate lucrurile ar merge mai...

Mai multe articole din aceeasi categorie