„La cererea publicului”, DIICOT redeschide dosarul 10 august!

În umra presiunii societății civile, DIICOT anunță că redeschide dosarul 10 august, în care șefii Jandarmeriei sunt vizați de violențe asupra românilr participanți la mitingul diasporei.

Procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului ”10 august” şi a dispus astăzi redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Giorgiana Hosu a decis redeschiderea urmăririi penale faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI. 

Multe voci au contestat decizia DIICOT de clasare a acestui dosar și trimiterea spre Parchetul Militar a unor subofițeri din Jandarmerie. Valul de nemulțumire a ajuns chiar și la președintele Klaus Iohannis. De teamă să nu se răsfrângă electoral asupra PNL, s-a schimbat „foaia” și acum sunt luați în vizor șefii.

Protest reprimat

La jumătatea lunii iulie, la aproape doi ani de la protestul diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au dat o soluție parțială în dosarul violențelor din 10 august: nu sunt probe că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat, așa cum susținea Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet, dar nici că ar fi fost pregătită, din timp, reprimarea protestului, așa cum au susținut o parte dintre participanți, care au făcut și plângeri penale în acest caz, nota la acea dată Digi24. Prin urmare, șefii Jandarmeriei de atunci au fost scoși de sub urmărire penală. Cazul nu se închide complet: există informații, în cazuri punctuale, că unii jandarmi au acționat cu violență împotriva protestatarilor, fără acoperire legală, așa că vor fi investigați pentru purtare abuzivă de procurorii militari.

Articole asemanatoare