sâmbătă, octombrie 16, 2021
10.3 C
Craiova

Lacrimi pentru un stat eșuat

Autor: Tudor ARTENIE

Stat eșuat, a spus Klaus Iohannis. Stat eșuat, spun comentatori, analiști, cetățeni. Unii o spun cu aroganță, alții – cu tristețe. Iar alții, tot mai mulți, cu furie. Tonul președintelui a fost egal cu tonul folosit de obicei. Fără compasiune, fără nervi. O constatare seacă. Ca și cum s-ar fi desfăcut un clăpar în timpul unei partide de schi. Dar tonul, în cele din urmă, nici nu (mai) contează. Iar morții de la Constanța, nici ei nu mai pot auzi.

Stat eșuat, a spus președintele României.

A spus-o de parcă el nu ar avea nicio legătură cu statul român. Eșecul e în altă parte. La guvern sau în Parlament, de exemplu. Sau în administrațiile locale. Klaus Iohannis nu a mâncat usturoi, gura nu-i miroase. Ghinion! El nu e statul, nu-l reprezintă, nu are nicio legătură cu țara asta tristă. El joacă golf, merge în vacanțe sau primește premii europene pentru că merită.

Klaus Iohannis s-a „extras” din acest stat eșuat. Președintele nu răspunde pentru nimic.

Acest președinte nu poate răspunde pentru nimic pentru că marionetele nu pot răspunde vreodată pentru prestația lor. Construit pe retrocedări ilegale de case în Sibiu (lucru dovedit de justiție), acest președinte nu putea să fie altceva decât o marionetă. A cui, veți întreba? A României Educate – nu! A României Normale – nu! A liberalilor – nici vorbă! Cu liberalii e chiar pe dos. Atunci?

Răspunsul se vede în „devenirea” României. Ce e România? Astăzi, țara noastră este un județ european care trimite în stare de urgență, când nimeni nu are voie să zboare, muncitori la cules de sparanghel în Germania. Este județul european cu cea mai mare populație săracă. Județul care are resurse, dar acestea nu aparțin locuitorilor săi. De aceea, energia electrică e foarte scumpă, iar mâncarea – la fel.

Din județul România se pleacă la muncă în vest.

În județul România, terenul arabil este în proprietatea străinilor în proporție de două treimi. În acest județ nu se fabrică mai nimic cu identitate românească. Capitalul românesc este atât de mic încât nici în marile afaceri negre din lume, cum este această ultimă descoperire numită Pandora Papers, nu apar decât doi români. Ceilalți, de la est la vest, sunt cu miile. Căutați pe Internet și încercați să aflați ce avere mai are statul român. Și veți descoperi că mai are puțină. Și că ce a rămas e pregătită să plece.

Județul România nu mai are vise. Are pacienți arși în spitale.

Cel mai bun vis al celor care mai trăiesc în acest stat eșuat este să plece cât mai repede de aici. Nu la schi, nu la golf, ci la muncă. Orice muncă. Doar să plece. Sigur, mai sunt și unii care visează să mănânce mai bine. Pensionarii obișnuiți, de exemplu. Ei nu mai pot pleca.  Dar cui i-a păsat vreodată de cei săraci? Dar cui îi mai pasă astăzi de altcineva?

Suntem plini de defecte.

E drept, nu ne place școala, ne place șmecheria. Nu ne place să ne spălăm pe dinți, ne plac grătarele. Pentru mulți, Mozart e o marcă de ciocolată austriacă, iar Vali Vijelie și colegii lui sunt oameni de cultură. Așa că e simplu să-i prostești pe proști și tu să îți vezi de partidele tale de golf.

Klaus Iohannis a spus că statul român a eșuat, iar europenii i-au dat un mare premiu pentru contribuția sa la edificarea Uniunii Europene. Un paradox pe care președintele Consiliului Județean România nu s-a obosit să îl explice. Are puterea, are guvernul pe care l-a dorit, opoziția pe care și-a construit-o – ce să le mai explice românilor!?… De ce să piardă timpul de golf sau de schi cu explicații pentru unii care nu merită nimic?

Trăim, iată, într-un stat eșuat pe care îl alimentăm constant cu taxe și impozite. În care proștii cu tupeu îi conduc pe ăia fără tupeu. Sau cu tupeu mai mic. Iar în timp ce noi ne plângem de milă, președintele României plânge la mormântul statului așa cum se cuvine. Cu superioritate. Ca la un mormânt străin!

Ultimele stiri

Cea mai mare infrastructură de Inteligență Artificială se construiește lângă Craiova

Cel mai mare centru de date din Europa centrală și de sud-est se construiește lângă Craiova, în comuna Mischii....

Mai multe articole din aceeasi categorie