miercuri, februarie 21, 2024
13.4 C
Craiova

Laura Codruta Kovesi, conferinta de presa-maraton de doua ore! Procurorul sef al DNA a raspuns, sigura pe ea, tuturor intrebarilor: „Nu-mi dau demisia in fata acestui festival disperat al inculpatilor si condamnatilor!”

Laura Codruţa Kovesi a organizat prima conferinta de presa in sediul DNA din cei 12 ani de activitate, dupa atacurile familiei Cozma la adresa procurorilor DNA Ploiesti. Conferinta de presa a durat peste doua ore, Kovesi acceptand propunerea lui Catalin Tolontan, redactor sef Gazeta Sporturilor, ca fiecare jurnalist sa puna mai multe intrebari in loc de una singura asa cum era stabilit initial.

Foarte sigura pe ea, Kovesi a precizat inca de la inceputul conferintei că atacul din ultima perioadă asupra justiţiei nu este unul întâmplător şi vizează „îngenuncherea statului român, umilirea societăţii”. „Nu cred că acest atac este întâmplător. Asistăm în ultima perioadă la un festival disperat al inculpaţilor, un festival în care inculpaţi condamnaţi, în care inculpaţi trimişi în judecată spun neadevăruri, spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul şef al DNA. Acest atac nu este despre Kovesi vizează îngenuncherea statului român, vizează umilirea societăţii şi umilirea cetăţenilor români”, a spus Kovesi, într-o conferinţă de presă.

Laura Codruţa Kovesi a afirmat că în urma informaţiilor apărute în presă a cerut un raport de la DNA Ploieşti. Şefa DNA a precizat că un raport scris a fost transmis şi Procurorului General al României. 

„Voi începe cu câteva precizări referitoare la informațiile apărute în spațiul public cu privire la modul de instrumentare a unor dosare pe rolul DNA Ploieşti. Am cerut colegilor de laPloiești un raport scris cu privire la stadiul dosarelor încare sunt implicate Mircea Cosma, Vlad-Alexandru Cosma şi Andreea Cosma”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi.

Şefa DNA a mai spus că La Ploiești au fost instrumentate mai multe cauze în care Mircea Cosma, Vlad Alexandru Cosma și Andreea Cosma au fost în calitate de martori și inculpați. Într-un dosar, Vlad Cosma a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de Mircea Cosma, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Cauza a fost înregistrată la ICCJ prin sentință penală din noiembrie 2016, cei doi fiind condamanti: Cosma Mircea la 8 ani, Vlad Cosma la 5 ani. Acum dosarul este în apel, cu termen săptămâna viitoare, 19 februarie. Menționez că în această cauza cererile și excepțiile de camera preliminară, inclusiv cu privire la legalitatea administrații probelor, au fost respinse. Cererile prin care au spus că procurorii nu au procedat legal au fost respinse, s-a constatat definitiv în camera preliminară că probele au fost administrate legale”, detaliat Laura Codruţa Kovesi.

În ceea ce priveşte procedura de camera preliminară, procurorul-şef al DNA a spus că este procedura care se derulează atunci când procurorii fac un act de inculpare. „Este faza în care inculpații care cred că procurorii nu au administrat legal probe sau sunt acuzați că au falsificat probe, judecătorii fac un control asupra modului în care procurorii au respectat legea”, a explicat Kovesi.

Potrivit acesteia, aceşti inculpaţi care au făcut acuzaţii nereale în presă au invocat deja în față judecătorilor cereri și excepții, care însă au fost respinse.

„Vlad Alexandru Cosma a avut calitate de martor în 12 dosare. De multe ori, prezența sa a fost cerută de procurori, în special când a fost audiat că inculpat, dar de foarte multe ori, din proprie inițiativa, s-a prezentat și a formulat denunțuri cu privire la fapte de corupție. După pronunțarea sentinței de condamnare, care nu este definitivă, acești inculpați condamnați în prima instanța au început diverse demersuri pentru a obține un act care să îi ajute să primească o pedeapsă mai mică”, a mai spus şefa DNA.

Aceasta a mai spus că vineri, 9 februarie, persoane din anturajul acestor inculpaţi s-au prezentat la sediul DNA Ploiești şi au încercat să intimideze procurorii sub forma unor avertismente de difuzare în presă a unor înregistrări trunchiate de natură să compromită procurorii. „Procurorii nu au cedat pentru că știu că au respectat legea. Persoană care s-a prezentat vineri a făcut mai multe afirmații, extrem de relevante. A spus că duminică se iese pe televizor, să distrugă pe toată lumea, o să iasă un scandal fantastic, e ditamai regia făcută. Duminică seară au apărut exact acele situații descrise încă de vineri de persoane din anturajul inculpaților. Procurorii și polițiștii de la Ploiești nu s-au temut, iar inculpații au trecut la aplicarea planului și au devoalat propriile lor fapte de șantaj. Acesta e unul dintre motivele pentru care lui Cosma Vlad care era martor protejat într-un dosar i s-a ridicat protecția, pentru că și-a devoalat singur mărturia”, a detaliat Laura Codruţa Kovesi, adăugând că procurorii din DNA nu falsifică probe şi că respectă legea.

Potrivit acesteia, judecătorii verifică dacă s-a respectat legea la administrarea probelor. „Este în curs o verificare a Inspecției Judiciare. Am fost întrebată ce am făcut? Am făcut ce prevede legea. Orice suspiciune de abatere se cercetează de Inspecţia Judiciară”, a mai spus şefa DNA.

Conform ei, Inspecţia Judiciară s-a seziat luni. „Așteptăm să se verifice modul în care s-a lucrat în acest dosar”, a mai spus Kovesi.

„Nu am niciun motiv sa imi dau demisia!”

Procurorul-şef al DNA a spus că a afirmat la preluarea mandatului toleranță zero la corupție, la neprofesionalism în DNA. „Nu este prima oară când sunt incidente cu privire la activitatea DNA. A fost prima oară în mandatul meu când un procuror șef a fost investigat pentru corupție, a fost arestat și condamnat. Atunci când procurorii nu au respectat legea, am sesizat Inspecţia Judiciară, am cerut CSM revocarea unor procurori care nu și-au îndeplinit atribuțiile. La primul semn că un procuror nu a respectat legea, am reacționat conform atribuțiilor legale”, a explicat şefa DNA.

Conform ei, în ultimii patru ani DNA a obținut cele mai bune rezultate, peste 70 de demnitari fiind trimiși în judecate, doi prim miniștri, miniștri, deputați și senator. „DNA a dovedit că legea este egală pentru toți. Dacă un procuror a încălcat legea, nu înseamnă că toți sunt la fel. Nu trebuie să culpabilizăm tot corpul procurorilor și să spunem că așa se lucrează. Nu, nu așa se lucrează. Este o coincidență că în ultimul an s-au pronunțat sentințe pentru persoane dintr-un partid, în dosare investigate de DNA? Nu se falsifică probe în DNA. Cine încalcă legea, imediat se iau măsurile legale”, a detaliat Kovesi.

Întrebată dacă îşi va da demisia ţinând cont de faptul că i se impută atât de multe lucru, Kovesi a răspuns: „Nu este vorba de Kovesi aici, este vorba de asaltul asupra justiției, de festivalul inculpaților care vor să umilească societatea, românii. Nu am niciun motiv să îmi dau demisia, am respectat legea în tot ce am făcut”.

De asemenea, atunci când a fost întrebată dacă îşi va da demisia dacă Sebastian Ghiă prezintă probe că a fost la el acasă, şefa DNA a spus că este momentul să îşi rezerve dreptul ca atunci când „inculpaţii fac afirmaţii neadevărate să nu intru în discuţii cu aceştia”.

Kovesi a mai spus că DNA este atacată întrucât şi-a făcut treaba. „Justiţia este sub un asalt de peste un an. Dacă ne uităm cine atacă vedem inculpaţi condamnaţi, trimişi în judecată”, a mai spus aceasta.

Laura Codruţa Kovesi a mai spus că nu a avut nicio discuţie cu procurorul Negulescu sau cu Vlad Cosma, despre modul de ancheta sau despre ce trebuie făcut. „Aceasta speculaţie a apărut într-o înregistrare care nu a fost făcută în sediul DNA, ci cel mai probabil în sediul Curţii de Apel Ploieşti”, a spus şefa DNA, adăugând că Negulescu nu era atunci la DNA Prahova, deci nu putea să discute cu el.

Şefa DNA a mai precizat că Vlad Cosma a făcut mai multe denunțuri care au venit din proprie inițiativa. 

Kovesi a mai spus că procurorul Negulescu nu avea nicio cercetare disciplinară în curs şi nici nu a primit vreodată vreo sesizare privind conduita sa. „Nu am primit plângeri, reclamații, am văzut cu toții că au apărut anumite înregistrări în care părea că are un comportament care nu este potrivit pentru un magistrat. La acel moment și-a dat demisia din DNA”, a spus aceasta.

Întrebată dacă i-a cerut explicaţii procurorului Onea, Laura Codruţa Kovesi a spus: „Sigur. Sigur că am vorbit la telefon, vorbesc cu toți colegii la telefon. Am solicitat și explicații scrise, cum e firesc”.

În ceea ce priveşte înregistrările făcute de Vlad Cosma, şefa DNA a spus că atunci când persoanele sunt citate, se face un control la intrarea în sediu DNA, dar care are că scop prevenirea unor fapte de violențe, inclusiv autorănirea.

„Să fim realișți, trăim în era informațională, e foarte dificil să controlezi un om, să-i controlezi toate hainele. O astfel de înregistrare poate fi făcută, suntem constinenti cu toții că persoană din fața ta te poate înregistra. Acest lucru arată că nu avem nimic de ascuns. Orice procuror care respectă legea nu se teme că este înregistrat. Sunt situații în care și procurorii când fac audieri înregistrează. Nu pot reproșa colegilor că cineva a intrat în sediu și a făcut o înregistrare”, a precizat aceasta.

Laura Codruţa Kovesi a spus că nu a făcut această declaraţie de presă pentru i-a răspunde Vlad Cosma.

„Aici eu nu am ieșit să-i răspund inculpatului Vlad Cosma, ci să va spun că nu falsificăm probe, să răspunde cetățenilor cinstiți din România care se întreabă dacă în România se adminsitrează corect probe. Eu răspund oamenilor cinstiți din România, care cred sau nu în DNA, care întreabă: aveți probleme cu procurori care nu respectă legea? Da, câteodată avem probleme, dar luăm măsuri. Când vedem un festival disperat al inculpaților care ne atacă, înregistrări trunchiate, e normal să ieșim să dăm explicații, ce am făcut sau ce nu am făcut. Nu suntem o instituție perfectă, ne dorim să fim. Dar la astfel de acuzații nu putem să avem pasivitate. Eu asta le spune cetățenilor: nu falsificăm probe și respectăm legea. Dacă cineva a înțeles că am ieșit să răspund inculpaților se înșală, eu nu răspund inculpaților”, a spus şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Sursa si foto: realitatea.net

 

Ultimele stiri

Echipa feminină de tenis de masă a României s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris! Fetele sunt în sferturile de finală ale Campionatului...

Bernadette Szocs, Elizabeta Samara și Adina Diaconu sunt jucătoarele care au învins, miercuri, 21 februarie 2024, selecționata Egiptului, scor...

Mai multe articole din aceeasi categorie

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner