sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

Lazăr Comănescu, secretar general al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră

Diplomatul Lazăr Comănescu, originar din Horezu, Vâlcea,  a obţinut funcţia de Secretar general al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCMN), ministrul de Externe Bogdan Aurescu apreciind că acest fapt reprezintă „un succes al diplomaţiei române”.

„Salut cu satisfacţie obţinerea azi de către România a poziţiei de Secretar General al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, în persoana ambasadorului Lazăr Comănescu, pe care îl felicit! Un succes al diplomaţiei române şi dovadă a angajamentului continuu al României pentru cooperarea la Marea Neagră”, a scris Aurescu, pe Facebook.

Lazăr Comănescu a deţinut două mandate de ministru al Afacerilor Externe, în perioada aprilie- decembrie 2008 şi din noiembrie, 2015 până în ianuarie, 2017. A mai fost ambasador al României în Germania, în perioada 2009 – 2015 şi şef al Reprezentanţei României la UE, din 2001 până în 2008.

OCEMN a fost constituită în 1992, în condiţiile existente în acea perioadă în zona Mării Negre. Astfel, la 25 iunie 1992, la Istanbul, unsprezece şefi de stat şi guverne (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina) au semnat „Declaraţia Summit-ului privind Cooperarea Economică la Marea Neagră” şi „Declaraţia Bosforului”.

În iunie 1998, la Yalta, s-a semnat „Carta OCEMN”, care a intrat în vigoare la 1 mai 1999 şi care a devenit documentul fundamental al Organizaţiei. Odată cu aderarea Republicii Macedonia de Nord, în noiembrie 2020, numărul membrilor OCEMN a crescut la treisprezece.

OCEMN, prin spectrul larg de activităţi, precum şi prin componenţă sa, constituie un cadru util dialogului şi stimulării încrederii reciproce între statele membre, pregătind astfel terenul pentru o posibilă angajare viabilă în proiecte mai ambiţioase. În acest sens, Summit-ul aniversar OCEMN de la Istanbul (22 mai 2017) a reconfirmat angajamentul comun pentru promovarea unei cooperări pragmatice, orientate spre proiecte, în beneficiul comun.

Lazăr Comănescu s-a născut la 4 iunie 1949, în Horezu, judeţul Vâlcea. A absolvit cursurile Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti (1972). A urmat „Cursul de civilizaţie şi limba franceză contemporană” de la Paris – Sorbonne (1973). În anul 1982, a obţinut titlul de doctor în relaţii economice internaţionale la ASE Bucureşti. După absolvirea facultăţii, a fost angajat ca diplomat la Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe (1972-1982). În urma obţinerii doctoratului, a fost lector universitar la Catedra de relaţii economice internaţionale din cadrul ASE Bucureşti (1982-1990).

După Revoluţie, a revenit în Ministerul Afacerilor Externe, îndeplinind funcţiile de consilier şi, din 1993, ministru-consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană – Bruxelles (1990-1994), director al Direcţiei Uniunea Europeană (1994-1995), director general, consilier al ministrului Afacerilor Externe, director de cabinet (1995).

În anul 1995 a fost numit în funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (1995-1998), în aceeaşi perioadă fiind şi profesor asociat la ASE Bucureşti.

Este membru al Consiliului Consultativ Ştiinţific al Institutului European din România, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Român de Studii Internaţionale şi membru fondator al Forumului Europei Centrale de la Varşovia. În anul 2000, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de mare ofiţer.

Este autor şi coautor de cursuri şi manuale universitare, printre care: ”Economia Mondială” (1985, 1990, 1995); ”Tehnicile tranzacţiilor economice internaţionale” (1989); ”Dicţionar de relaţii economice internaţionale” (1993). De asemenea, a publicat mai multe articole de specialitate.

 

 

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie