Legea administrației digitale: dispare, în sfârșit, birocrația!

O lege care va schimba „fața” administrației locale a primit ieri aviz favorabil de la Comisia pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din Senat. Proiectul are în vedere digitalizarea administraţiei publice prin eliminarea hârtiei din fluxul intern şi interinstituţional.

Inițiatorul legii, Cristian Ghica de la USR, a declarat pentru euroolteniainfo.com, că a pornit de la un concept simplu, acela că „timpul înseamnă bani” și că întregul proces va duce la o administrație suplă, în care costurile vor fi reduse, iar personalul se va putea concentra pe proiecte dedicate comunității, în loc să își ocupe timpul cu birocrația.

„Este un proces care deja se întâmplă în unele primării. Dar nu va fi ceva care să aibă loc peste noapte. Ceilalți au un an la dispoziție pentru a demara procesul și cinci ani pentru implementare”, ne-a spus Ghica.

Actele de hârtie devin fișiere

Proiectul prevede eliminarea din circuitul instituţional a documentelor în format fizic şi înlocuirea lor cu documente în format electronic, comunicarea în interiorul instituţiilor şi în relaţia cu alte instituţii urmând să se facă exclusiv electronic. 

“Autorităţile vor comunica în format fizic, prin documente pe hârtie doar în relaţia cu cetăţenii care solicită în mod explicit acest lucru.

Astfel, persoanele care nu dispun de un terminal pe care să poată vizualiza documentele electronice sau care nu au cunoştinţele minime de utilizare a noilor tehnologii vor putea să interacţioneze cu instituţiile aşa cum au făcut-o şi până acum, pe baza documentelor în format fizic.

Însă pentru toţi ceilalţi cetăţeni, comunicarea se va face exclusiv online. Sistemele şi procedurile ce vor fi dezvoltate de autorităţile publice vor face posibilă utilizarea identificării la distanţă prin mijloace electronice, utilizarea certificatelor digitale calificate şi generalizarea interacţiunilor cu administraţia publică prin Punctul de Contact Unic Electronic”, a explicat Ghica.

Cetățeanul, avantajat

Potrivit senatorului, fiecare cetăţean va putea încărca documente în sistem, iar acestea vor fi apoi accesate de către reprezentanţii instituţiilor publice responsabile pentru emiterea unui anumit document, aviz, autorităţile etc. 

“Cetăţeanul nu va mai trebui să plimbe hârtii de la un ghişeu la altul şi nu va mai fi nevoit să prezinte la vreo instituţie un document care există deja în sistemul electronic al unei alte autorităţi publice naţionale.

Acest proiect este o continuare a unei alte legi pe care am iniţiat-o şi care a fost adoptată anul trecut. Este vorba despre legea prin care a fost eliminată obligativitatea utilizării ştampilelor în administraţia publică (evident, cu excepţia parafelor prevăzute explicit în legi specifice)”, a adăugat Ghica.

Cristian Ghica, inițiatorul legii

Costuri mici

Senatorul USR spune că digitalizarea nu vine cu costuri mari. Dimpotrivă, se vor face economii. „În fiecare primărie există un computer. Costurile nu sunt mai mari de 5.000 de lei pe an, cred că orice cătun își permite 400 – 500 lei. Legea a fost foarte bine analizată și discutată și în comisii și cu agențiile specifice. Există în Guvern un departament nou creat, Agenția pentru Digitalizarea României, cu care am colaborat îndeaproape. Beneficiile legii sunt mari, sunt pe termen lung și … e timpul!”, ne-a mai spus Ghica.

Articole asemanatoare