sâmbătă, august 13, 2022
21.2 C
Craiova

Lia Olguța Vasilescu și Raluca Turcan se „bat” în postări pe Facebook

Fostul ministru al Muncii în Guvernul PSD, Lia Olguța Vasilescu, critică dur Guvernul PNL în legătură cu măsurile fiscale luate recent. Vicepremierul PNL, Raluca Turcan, nu se lasă mai prejos și anunță că liberalii încep negocierile ca să scape de PSD, o majoritate „toxică” ce ține Parlamentul captiv.

Într-o postare pe Facebook, Lia Olguța Vasilescu enumeră deciziile liberalilor și efectele acestora:


„Până în prezent, Guvernul PNL s-a împrumutat 17,4 miliarde lei. Aproximativ 8 miliarde pe lună. De două ori mai mult decât s-a împrumutat guvernul PSD în ultima lună de guvernare, adică 4 miliarde lei”, scrie ea.

S-au redus investițiile


În plus, Lia Olguța e de părere că sumele uriașe pe care le-a împrumutat PNL vor fi plătite de fiecare român, dar nu vor fi folosite în beneficiul lor.
„În plan social, salariile și pensiile au fost înghețate. Banii împrumutați nu vor fi folosiți nici în investiții. S-au tăiat sau anulat 30 de miliarde lei din investițiile pentru comunitățile locale (reducerea PNDL și PNDR, anularea FDI, anularea Programului pentru stațiunile balneare, tăierea finanțării pentru comunitățile locale). De asemenea, s-au redus substanțial investițiile în lucrările de autostrăzi începute sau lansate de PSD: la Centura Bacăului (Autostrada Moldovei) se alocă doar 25% din ce s-a alocat anul trecut, la Autostrada Sebeș-Turda doar 30%, la Drumul Expres Craiova – Pitești doar 96 de milioane din 2 miliarde, la Podul de la Brăila mai puțin de 20% din ce s-a alocat anul trecut, la Autostrada Nordului nu s-a mai dat nimic, iar la Autostrada Unirii s-a renunțat cu totul”.

OUG 114 aducea bani la buget


Nici modificarea Ordonanței 114 nu e uitată. „La polul opus, prin modificarea OUG114, băncile și marile corporații au fost scutite de anumite taxe si astfel privilegiate. S-a anulat taxa pe activele bancare de 700-800 milioane pe an, dar și taxa pe cifra de afaceri a corporațiilor din energie (600 milioane lei).
Mai mult, ultimul împrumut, făcut de Guvernul PNL s-a făcut la o dobândă de 4,72%, deși guvernul viza o dobândă de 3,65%, ceea ce înseamnă un surplus la plata dobânzilor de 90 de milioane lei. Banii aceștia ar fi fost suficienți să plătească o lună de pensie mărită sau ar fi putut fi folosiți pentru dotarea unui spital.
CONCLUZIE: Guvernul iresponsabil si incompetent se împrumută la dobânzi mari, pe banii cetățenilor, pentru a face cadouri de miliarde băncilor și marilor corporații”, notează Lia Olguța Vasilescu.

Raluca Turcan: PSD e toxic

Liberalii, pe de altă parte, susțin ideea de alegeri anticipate pentru a nu mai permite PSD să obțină prea multe mandate în Parlament. Vicepremierul Raluca Turcan a făcut la rândul ei o postare în care susține avantajul alegerilor înainte de termen:

„Menținerea unui PSD dominant în Parlament încă un an riscă să blocheze toate lucrurile bune și așteptate pentru care există voință politică:

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție;
Eliminarea pensiilor speciale;
Alegerea primarilor în două tururi.

Vrem să facem reformele profunde de care țara are urgent nevoie, să punem în practică punct cu punct agenda pentru care oamenii au votat la europarlamentare, la prezidențiale sau la referendumul pe Justiție. Nu putem, însă, mișca lucrurile câtă vreme întreg Parlamentul este ținut captiv de o majoritate toxică, lipsită de legitimitate.Am stabilit echipa de negociere la nivelul partidului și începem discuțiile cu forțele din Parlament care înțeleg punctul critic în care ne aflăm.

Trebuie să eliberăm Parlamentul de PSD cât mai repede cu putință, pentru că fiecare zi care trece este în defavoarea oamenilor”, scrie Turcan.

Președintele Klaus Iohnnis și premierul Ludovic Orban au convenit vineri să demareze procesul de organizare a alegerilor anticipate simultan cu cele locale.

Ultimele stiri

20 de trenuri electrice vor circula în România. Craiova este inclusă în rute

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță, joi, deschiderea seriei achizițiilor de material rulant prin Planul Național de Redresare și Reziliență...

Mai multe articole din aceeasi categorie