luni, iunie 24, 2024
23.4 C
Craiova

Lia Olguța Vasilescu, supărată că n-au invitat-o la semnarea proiectelor „Carol I” și Opera

Mai mulți lideri liberali, dar și premierul Florin Cîțu sau ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, au fost la Craiova pentru a participa la semnarea unor proiecte importante pentru oraș: refacerea Colegiului „Carol I” și a Operei. Printre invitați nu s-a numărat însă și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Ea a comentat situația pe pagina sa de Facebook, spunând că actuala coaliție se laudă azi cu proiectele începute de PSD.

„Reprezentantul constructorului si directorul CNI – Manuela Pătrășconiu au semnat contractul de proiectare și execuție pentru clădirea care adăpostește Colegiul Carol I și Opera Română Craiova. Deși Primăria Craiova a realizat toată documentația necesară și este cofinanțator al proiectului, cu o sumă ce depășește 13 miliarde de lei vechi, prefectul PNL de Dolj, Nicușor Roșca, mi-a transmis, ieri, textual, că nu sunt invitată la semnarea documentului, fiindcă nu sunt invitați decât parlamentarii PNL și USR. Documentul ar urma să îmi parvină ulterior, la pachet cu obligația de a asigura cofinanțarea. O bilă albă trebuie să îi dau ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, care a solicitat ca în programul său de azi să existe și o întâlnire cu mine și președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, ca să vadă dacă poate ajuta cu ceva județul. Un gest normal de la un om politic care își onorează funcția. Premierul, parlamentarii PNL și prefectul de Dolj nu au vrut sa le stricăm poza, iar la întrebarea jurnaliștilor, de ce nu e și beneficiarul invitat, au început să dea din colț în colț și au lăsat-o pe directoarea CNI să explice penibilul situației. Care a răspuns corect, că toată documentația proiectului e realizată de primărie, de fapt și că CNI a preluat finanțarea.

Menționez că, în guvernarea PSD, CNI a primit spre finanțare, pentru Craiova, două proiecte mari: stadionul de fotbal, în 2014 și Colegiul Carol I, în 2018. Nu am „abandonat” proiectul, așa cum, cu tupeu, explica azi un deputat PNL. După mintea lui și proiectul de stadion a fost, probabil, „abandonat” de primărie, atunci când l-a transmis CNI. Doar am găsit soluții de finanțare pe care bugetul local nu și le permitea.

Nu aș fi reacționat azi la acest tip prostesc de politizare, dacă s-ar fi abținut de la atacuri la adresa administrației locale niște indivizi care nu au văruit o lacră de gard pentru acest oraș și dacă nu s-ar fi acreditat ideea că am refuzat participarea la un eveniment unde sunt și beneficiar și cofinanțator, în calitate de primar. Nu ardeam de nerăbdare să îl văd pe eminentul Câțu sau pe parlamentarii PNL care se înghesuiau azi, în cel mai penibil mod, să spună presei că fiecare dintre ei e salvatorul monumentului. Important este ca această clădire să fie, în sfârșit, reabilitată! Așteptăm cu mare interes să vedem ce va primi Craiova, ca și investiție din fondurile CNI, la solicitarea parlamentarilor sau Guvernului PNL. Deocamdată, constat că își fac poze doar cu proiectele PSD. Inclusiv cu Drumul Expres, început tot de noi…”, a scris Lia Olguța Vasilescu.

Obiectivele CNI în Dolj

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a anunțat care sunt obiectivele din Dolj ale Companiei Naționale de Investiții. „Sunt în curs de implementare 10 obiective cu o valoare totală de 87 de milioane de lei din care cele mai importante sunt Consilidare, reabilitare, extindere dotare la Spitalul Orăşenesc Segarcea, Consolidare restaurare la Biserica Madona Dudu din Craiova şi sala de sport cu 180 de locuri din comuna Cetate. În curs de contractare sunt cinci obiective de investiţii din care unul, cel mai semnificativ se semnează acum. În afară de Colegiul Naţional „Carol I”, sunt în curs de contractare o bază sportivă tip 1 la Băileşti şi reabilitarea pavilionului ISU Oltenia, cea mai importantă investiţie.
La nivel de învăţământ sunt 13 obiective în curs de implementare la nivel naţional cu o valoare de 428,7 milioane de lei din care 7 cămine studenţeşti”, a spus ministrul Cseke Attila.

Florin Cîțu: „E clar că nu e o problemă recentă”

Premierul Cîțu a fost mirat de starea Colegiului „Carol I” și și-a luat angajamentul că va veni și la finalizarea proiectului.

„Am venit acum la semnarea contractului, voi veni şi în 2023 când va fi finalizat. Acestea sunt proiectele pe care vrem să le facem, proiectele pe care le vom finaliza la timp, rapid să nu ne mai întindem peste 3-5-7 mandate. Am fost surprins să văd cum arată şi este clar că nu este o problemă recentă, ci este ceva care durează. Sunt surprins neplăcut că până acum nu s-au găsit resurse să fie rezolvată această problemă, mai ales că este un liceu important, un liceu cu istorie. Dar de asta suntem astăzi aici şi asta este garanţia, prin semnarea contractului pentru începerea acestui proiect. Asta a fost obiectivul principal al vizitei mele de azi, aici. Voi veni şi în 2023 când va fi gata”, a spus Cîţu.

Valoarea totală a contractului pentru reabilitarea şi consolidarea Colegiului Carol I din Craiova este de 97,7 milioane de lei, iar lucrările ar trebui să înceapă în septembrie 2021.

 

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie